Većina u Srpskoj pobornik nezavisnosti

Izvor: Cafe.ba, 04.Okt.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina u Srpskoj pobornik nezavisnosti

BANJALUKA- Politički analitičar Srđa Trifković smatra da su snažniji protivnici ideje o eventualnoj nezavisnosti Republike Srpske u SAD nego u Evropi i ističe da bi u slučaju održavanja referenduma u Srpskoj nesumnjivo većina bila pobornik otcjepljenja od BiH.

Osvrćući se na situaciju u Kataloniji i eventualnim podudarnostima sa Republikom Srpskom, Trifković ističe da je Španija funkcionalna država, koja ne počiva na institucionalizovanom animozitetu i neprijateljstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Španije prema Kataloncima, dok, s druge strane, teoretski unitarna BiH, kojoj teži bošnjački establišment, nesumnjivo počiva na institucionalnoj mržnji prema Srbima i svemu srpskom.

On navodi da je dodatna razlika u tome što će spoljni svijet prepustiti Špancima da sami odluče kakva će biti budućnost Katalonije.

"Nikome u zapadnim centrima moći ne pada napamet da prijeti, uslovljava ili naređuje. Takođe, nikome u sjedištu EU, Nato saveza ili Vašingtona ne pada na pamet da `vrišti` kako je nezamislivo dopustiti nezavisnu Kataloniju ili da poručje da jedinstvena Španija, bila ovakva ili onakva, mora da opstane po svaku cijenu", naglasio je Trifković za "Pres Republika Srpska".

Kada je u pitanju eventualna nezavisnost Srpske, Trifković kaže da su snažniji

protivnici takve ideje u SAD nego u Evropi, jer Amerika kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma svoju politiku zacrtala prije tačno 20 godina i ona više nije podložna racionalnom preispitivanju.

"Najbolje čemu se Republika Srpska može nadati sa Zapada jeste to da oni budu dovoljno rastrzani drugim pitanjima, odnosno relativno nezainteresovani za osipanje Dejtona", napomenuo je Trifković, koji je istoričar i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka.

On smatra da je i očuvanje postojećeg u Republici Srpskoj već dovoljno izazovan cilj koji zahtijeva zbijanje nacionalnih redova na srpskoj strani, mnogo veće nego što trenutno vidimo.

"U tom kontekstu, moram da primijetim da je ponašanje SDS-a apsolutno neobjašnjivo. Ono bi moglo jedino da se opiše prema onoj narodnoj `kao klanje vola za kilogram mesa`", ocijenio je Trifković. /kraj/mis/da

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.