Ukloniti pojave diskriminacije

Izvor: Cafe.ba, 29.Jul.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukloniti pojave diskriminacije

SARAJEVO - Ministri koji čine Konferenciju ministara obrazovanja u BiH saglasni su da pojave diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije treba što prije ukloniti iz svih obrazovnih sistema u BiH tamo gdje one postoje.

"Posvećenost obrazovnih vlasti u BiH rješavanju problema diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije od suštinske je važnosti za prosperitet i privredni razvoj", poručio je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na sjednici Konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ministara obrazovanja u BiH.

On je posebno upozorio da se ovakvo stanje negativno odražava na povratničku populaciju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te ukazao na nesagledive posljedice koju djeca mogu imati, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH pozvala je danas sve obrazovne vlasti u BiH da u skladu s propisanim nadležnostima, u potpunosti provedu zaključke s Treće sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH od 24. septembra 2013. godine, te još jednom osudila svaki oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH.

Konferencija traži od obrazovnih vlasti u BiH punu primjenu međunarodnih dokumenata koje je potpisala BiH, provođenje preuzetih međunarodnih obaveza, Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, kao i zakona i drugih odgovarajućih propisa na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Skup je apelovao da sve obrazovne vlasti u BiH preduzmu aktivnosti da u sredini u kojoj djeluju u što kraćem vremenskom roku doprinesu stvaranju okruženja koje poštuje ljudska prava, osnovne slobode i individualnost svakog učenika, njegov kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest, bez bilo kakve diskriminacije.

Prvoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja BiH, u novom sazivu, prisustvovali su svi ministri obrazovanja u BiH, predstavnici agencija iz oblasti obrazovanja i međunarodne zajednice.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.