Svaka druga žena u BiH žrtva nasilja

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka druga žena u BiH žrtva nasilja

Svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja, među kojima su najčešće kombinacije fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja, pokazuju istraživanja Džender centra Federacije BiH sprovedena u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH.

Posebno je poražavajući podatak da ni žene slabijeg zdravlja, kao ni žene sa invaliditetom nisu pošteđene nasilja, navodi Džender centar FBiH povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nad ženama.

Prema rezultatima istraživanja pod nazivom "Rasprostranjenost i karakteristike nasilja prema ženama u BiH", psihičko nasilje je najrasprostranjenije, s ukupnom stopom prevalencije od 42 odsto, a zatim slijedi fizičko nasilje sa 24 odsto na životnom nivou.

Seksualno nasilje doživjelo je šest odsto žena. Ovim istraživanjem utvrđen je i podatak da je najšire rasprostranjeno nasilje koje nad ženama vrše njihovi sadašnji ili bivši partneri, jer su oni počinioci u 72 odsto slučajeva.

"Mlade žene izložene su više nasilju nego starije, pa tako stopa prevalencije kod žena dobi od 18 do 24 godine iznosi 56 odsto, a kod starijih od 65 godina 44 odsto", navedeno je u istraživanju.

Direktor Džender centra FBiH Ana Vuković rekla je da je rodno zasnovano nasilje ili nasilje zasnovano na polu globalni fenomen koji pogađa žene i djevojčice širom planete u svim državama i kulturama, bez obzira na društveno uređenje, religiju, vrijednosti i stavove.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.