Sutra konferencija 2015. Kao godina prekretnica za prava žena u BiH

Izvor: Cafe.ba, 21.Dec.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra konferencija 2015. Kao godina prekretnica za prava žena u BiH

SARAJEVO - U Sarajevu će sutra biti održana konferencija "2015. kao godina prekretnica za prava žena u BiH" koju organizuje Ženska mreža BiH - neformalna grupa organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se bave pravima žena.

U saopštenju Ženske mreže BiH navodi se da će kroz tri panela - "Ženski pogled na izbore 2014", "Politička platforma Ženske mreže BiH 2014-2018", te "40 odsto zastupljenosti žena u organima vlasti - san ili java?" akcenat konferencije biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << prvenstveno na političkom učešće žena u BiH i na stanju prava žena u BiH uopšte.

Žene u BiH nisu jednake sa muškarcima u političkom životu, ističu iz Ženske mreže BiH i napominju da je, generalno govoreći, mali broj žena političkih lidera, kako na nivou BiH, tako i na lokalnom nivou.

Iako je BiH potpisnica brojnih konvencija kojima se obavezala, ne samo na donošenje zakonskog okvira koji garantuje ravnopravnost polova, već i na provođenje mjera za uklanjanje svih oblika diskriminacije iz prakse i običaja, žene su i dalje diskriminisane, te Ženska mreža BiH smatra da one treba da izađu iz začaranog kruga političke, ekonomske i statusne manjine i da steknu ravnopravno mjesto u svim društvenim procesima.

Ženska mreža BiH i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH uputile su krajem novembra zahtjev pralamentarnim strankama za punu primjenu Zakona o ravnopravnosti polova BiH, insistirajući da bude najmanje 40 odsto žena na pozicijama ministara.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.