Savjet ministara da dostavi preporuke o bezbjednosti

Izvor: Cafe.ba, 25.Nov.2015, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savjet ministara da dostavi preporuke o bezbjednosti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio prijedlog zaključka poslanika Damira Arnauta iz SBB-a koji je zatražio od Savjeta ministara da do 30. novembra dostavi sveobuhvatnu informaciju koja bi sadržala konkretne preporuke šta parlament može učiniti kako bi se moglo bolje pristupiti rješavanju trenutnih bezbjednosnih problema.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrao Informaciju o stanju bezbjednosti u BiH sa posebnim aspektom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << na teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, kao i događaj od 20. novembra u vezi sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Ante Jeleča.

Predstavnički dom se nije izjašnjavao u drugom čitanju o Prijedlogu zakona o azilu koji propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog statusa i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Odlučeno je da Kolegijum doma obavi dodatne konsultacije o amandmanima koje je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut, a jednim od amandmana definisani su razlozi progona iz neke zemlje, uključujući i seksualno opredjeljenje azilanta.

U izradu prijedloga ovog zakona uz nadležne institucije u BiH bili su uključeni i međunarodni eksperti, te nevladin sektor.

Usvojeni su izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 73 institucije BiH, zajedno sa zaključcima Komisije za finansije i budžet.

Među zaključcima Komisije za finansije i budžet Predstavničkom domu predloženo je i da obaveže rukovodstvo 36 institucija BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2014. godini ocijenjeno "pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta", na preduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se izbjegle dalje posljedice problema u poslovanju na koje je revizija skrenula pažnju, a posebno da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u narednim izvještajima.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Ugovora o granici između BiH i Crne Gore kojim Sutorina ostaje u posjedu Crne Gore.

U vezi sa raspravom o informaciji o kršenju ljudskih prava i sloboda, te prava u oblasti rada od rukovodstva kompaniji "Boksit", usvojena su tri zaključka poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević od kojih je jedan da Institucija ombudsmana bude zadužena da Predstavničkom domu do sredine januara dostavi izvještaj o poštivanju ljudskih prava iz oblasti rada u "Boksitu".

Pandurevićeva je pozvala poslanike i da osude kršenje prava iz oblasti rada kao generalnu pojavu u društvu. Treći zaključak je da bude pružena podrška svim medijima koji izvještavaju o ovakvim pojavama, a izloženi su pritiscima.

Odbijen je prijedlog Privremene zajedničke komisije za imenovanje četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, a protiv su bili poslanici iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su se usprotivili izboru Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.