Radnici Krivaje bez posla nakon požara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Krivaje bez posla nakon požara

Sa dvadesetak radnika Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima raskinuti su ugovori o radu zbog požara koji je uništio veliki dio ovog poduzeća. Radnici koji su radili na poslovima sklapanja i izrade dijelova montažnih kuća danas su se prijavili na biro za zapošljavanje, a moguće je da će im se sljedeći tjedan pridružiti još kolega.

Požar koji je zahvatio Tvornicu montažnih kuća u Zavidovićima krajem prošlog mjeseca ostavio je velike posljedice na kompaniju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je od privatizacije 2005. godine bilježila uspjehe. Nesreća je direktno ugrozila 200 radnika Tvornice, indirektno mnogo više ljudi. Naime, radnike su većinom činile mlade osobe koje su uzdržavale obitelji. Njih dvadeset u četvrtak je ostalo bez posla.

„Tačno je da je sa dvadeset radnika raskinut ugovor i da su upućeni na biro. Mi očekujemo da vlada pomogne da zbrinemo ovih dvadeset, ili ne znam koliko će biti radnika otpušzteno, na neko određeno vrijeme, dok se restorij obustavi, znači da se oni vrate na posao. Ono čega se mi bojimo jeste da bi sljedeća grupa mogla biti veća, ili u konačnici, ako se ovaj problem ne riješi, možemo svi ostati bez posla“, kaže Vehbija Aličić, predsjednik Sindikata poduzeća.

Osim što broj otpuštenih radnika vjerojatno nije konačan, špekulira se i da bi tvornica mogla otići u stečaj. Pokrenuti proizvodnju nemoguće je bez pomoći kantonalnih i federalnih institucija, čiji su predstavnici dan nakon požara došli u tvornicu, velikodušno ponudili pomoć i izlazeći iz grada vjerojatno zaboravili i na radnike i na požar. Ismet Mujanović, generalni direktor, pojašnjava:

„Od vlade, posebno federalne, tražili smo da nađu rješenje za te radnike. To je nešto oko polovine radnika koje mi imamo. A za drugu polovinu ćemo mi nastojati da oni vrše pripreme i da rade u onim dijelovima pogona koji nisu oštećeni, pa da se u njima nešto radi da ne bismo morali sve da pošaljemo kući. Jer ako bismo poslali sve,onda je to baš kraj krajeva. Veliki dio radnika koji ostane će raditi na raščišćavanju, na pripremama, a ostali će, nadam se, nešto raditi i u ovim pogonima koji su ostali.“

Pogone koji su izgorili u požaru obišle su i osiguravajuće kuće. Odšteta ipak nikako ne može pokriti troškove obnove, tvrdi generalni direktor Ismet Mujanović:

„Ta linija je bila jedna od najsavremenijih linija, švedskog proizvođača. Nju smo kupili krajem 2012., a instalirali 2013. godine i taman smo počeli raditi punim kapacitetom i dogodilo se, nažalost, ovo što se dogodilo. Imamo neko osiguranje, ali to nije ni izdaleka ono što je potrebno sad da se uradi da bismo imali nešto slično ovome. To su procenti od 10-15 posto od onoga što će nam trebati da napravimo novu halu i da napravimo približno onakvu liniju kakva je bila.“

Radnici su cijeli ovaj period vjerovali da će nastaviti raditi. Govore Zihnija Huskić i Enver Mustafić:

„Radit ćemo 24 sata, samo da proizvodnja opet krene. Znamo da neće raditi kao što je radila, ali barem neki dio da krene. Ostao je mali dio proizvodnje, da možemo raditi te hale.“

„Naravno, svi bismo voljeli da se vratimo na radna mjesta, ali svi smo svjesni da to neće biti kao što je bilo. I neće biti ni lako ni brzo i sigurno će biti nekakvih negativnih posljedica.“

Tvornica od dana požara pa do danas nije radila niti sat, a uviđaj je završen tek u četvrtak. Radnici trenutno rade na prespajanju struje i ventilacije s pogona koji je pogođen požarom, na improvizirajući dio pogona. Vehbija Aličić kaže da bi uskoro mogao krenuti jedan dio proizvodnje, a sve u cilju očuvanja tržišta.

„Ja mislim da u narednom periodu, najkasnije do 14. ovog mjeseca da će početi proizvodnja, ali ta proizvodnja neće imati ni približno kapacitet koji je bio. Pokušat ćemo sa tom proizvodnjom da zadržimo kupce, da izvršimo obaveze prema kupcima koje smo već ranije prihvatili.“

Sindikat radnika nema posebne zahtjeve prema direktoru ili vlasti, osim da ispune obećanja, među kojima je i to da će stotinjak radnika osigurati na godinu dana, te da će imati zagarantiranu plaću.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.