Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Apr.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Njemačke: Nad Jermenima izvršen genocid

Predsjednik njemačkog Parlamenta Norbert Lamert izjavio je sinoć u Berlinu da je masakr počinjen nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva bio genocid i da Njemačka sa svojom nacističkom prošlošću smatra važnim da se izjasni o tom pitanju.

"Mi, Nijemci, ne možemo da dijelimo nikome lekcije o suočavanju sa sopstvenom prošlošću, ali možemo kroz svoje iskustvo da ohrabrimo druge da se suoče sa istorijom čak iako je bolna", rekao je Lamert na početku rasprave o neobavezujućem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << tekstu o sudbini Jermena za vrijeme Otomanskog carstva.

U tekstu se navodi da sudbina Jermena predstavlja "istorijski primjer o masovnom uništenju, etničkom čišćenju, protjerivanju i genocidu koji su obilježili 20. vijek".

"Ono što je bilo pod Otomanskim carstvom je bio genocid i nije bio posljednji u 20. vijeku", dodao je predsjednik njemačkog Parlamenta, koji treba da usvoji tekst prije ljetnje pauze.

Njemački predsjednik Joakim Gauk opisao je u četvrtak masakr nad Jermenima kao genocid, što je promjena stava Njemačke čiji su zvaničnici do sada izjbegavali da upotrebe taj izraz.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.