Od početka godine poginula 62 lica

Izvor: Cafe.ba, 28.Maj.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine poginula 62 lica

- Na putevima Republike Srpske od početka godine poginula su 62 lica, a značajan broj saobraćajnih nezgoda uzrokovan je i upotrebom mobilnog telefona tokom vožnje, upozorio je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Radović je rekao da se u prva četiri mjeseca dogodilo 10 odsto više saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj stradalih veći za 11 odsto.

"Dosta je razloga za ovakvu situaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << a u junu ćemo imati sjednicu Savjeta za bezbjednost saobraćaja na kojoj ćemo analizirati stanje i utvrditi mjere koje treba da preduzmu ključni subjekti kako bi se zaustavio negativan trend", rekao je Radović nakon demonstracije posljedica korištenja mobilnog telefona u vožnji, u okviru kampanje "Ne kucaj da se ne bi zakucao".

On je dodao da je, prema istraživanjima, u Srbiji svaka peta nezgoda povezana sa korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje.

Prema njegovim riječima, današnja demonstracija predstavlja početak dobre saradnje sa kompanijom "M:tel" koja je partner u kampanji i zahvaljujući kojoj će poruka doći do velikog broja vozača.

"Slanje jednog SMS-a traje 20 i više sekundi, a pretraživanje imenika pet do šest sekundi, a za to vrijeme, krećući se brzinom od 50 do 60 kilometara na čas, pređete skoro 70 metara i ako vam se na putu nađe pješak ili drugo vozilo sasvim sigurno će doći do nesreće", upozorava Radović.

Portparol "M:tela" Milica Stojaković rekla je da je ova kompanija odmah prepoznala značaj kampanje "Ne kucaj da se ne bi zakucao", kojoj se pridružila kao partner, kako bi se povećala svijest građana o opasnostima korištenja mobilnog telefona tokom vožnje.

"Ova kampanja počela je krajem aprila i trajaće do kraja juna, ali njene poruke treba da još dugo ostanu u svijesti građana, zbog čega još jednom apelujemo na građane da ne koriste mobilne telefone za vrijeme vožnje, jer nijedan poziv ili poruka nisu važniji od života", rekla je Stojakovićeva.

Kampanju "Ne kucaj da se ne bi zakucao" provode Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Auto-moto savez Srpske, uz partnerstvo kompanije "M:tel".

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.