Javni čas pet do dvanaest u tri grada BiH

Izvor: Cafe.ba, 30.Nov.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni čas pet do dvanaest u tri grada BiH

Katedre za epidemiologiju medicinskih fakulteta univerziteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru sutra će organizovati javni čas pod nazivom "Pet do dvanaest" za studente i sve zainteresovane građane, čime će obilježiti 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv side.

Skupove, koji će simbolično početi u 11.55 časova, organizuju partneri u realizaciji projekta HIV - UNDP, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Ministarstvo zdravstva, instituti za javno zdravstvo Republike Srpske i Federacije BiH, kao i devet specijalizovanih nevladinih organizacija.

BiH spada u zemlje sa najnižom stopom oboljelih od HIV/side zahvaljujući, između ostalog, i rezultatima postignutim u okviru projekta koji je realizovan uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Od 2006. do 2015. godine ukupno je u okviru projekta u funkciju je stavljeno 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje u kojim je testirano 64.503 ljudi, zatim je podržano pet infektivnih klinika, 16 centara za detoksikaciju i pružanje zamjenske terapije, te 11 centara za zbrinjavanje.

U program podrške uključeno je 1.225 korisnika droga, a kao krajnji rezultat projekta Savjet ministara usvojiće Strategiju za odgovor na HIV/sidu u BiH 2011- 2016.

Nosioci projekta i partnerske organizacije ističu da je najveći uspjeh to što je BiH na začelju ljestvice po broju oboljelih i ukazuju na važnost nastavka borbe protiv side relevantnih institucija na nivou BiH, kao i entitetskom, kantonalnom i loklanom.

Tokom realizacije projekta partneri su usmjerili aktivnosti na kreiranje održivog okruženja za HIV liječenje, prevenciju i njegu u BiH, saopšteno je iz UNDP.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.