I dalje bez uslova za formiranje izvršne vlasti

Izvor: Cafe.ba, 28.Dec.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez uslova za formiranje izvršne vlasti

SARAJEVO - Potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara potvrdio je Srni da, iako se bliži kraj 2014. godine, još nisu ispunjeni uslovi za formiranje izvršne vlasti u FBiH.

"Nažalost, iako se bliži kraj godine, mi u FBiH još nemamo sigurnu potvrdu da ćemo iz svih kantona imati izabrane delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH, što je prvi uslov za formiranje izvršne vlasti u FBiH od predsjednika i potpredsjednika Federacije do Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << FBiH", rekao je Čavara.

Prema njegovim riječima, dodatni problemi u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH odnose se i na provođenje odluke o konstitutivnosti naroda u BiH.

"Imamo situaciju FBiH, ali i u Republici Srpskoj, da oni koji su manje zastupljeni nisu i autohtoni predstavnici svojih naroda. Najbolji primjer za to svakako su protekli mandati potpredsjednika Republike Srpske /Emil Vlajki/ i hrvatskog člana Predsjedništva BiH /Željko Komšić/", precizirao je Čavara.

Problem je, ističe Čavara, i popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer postoji situacija, odnosno mogućnost da srpske delegate biraju "pobjedničke" stranke, odnosno političke partije sa većinskim bošnjačkim nacionalnim sastavom.

"Očigledno je da ovoj i ovakvoj BiH treba rekonstrukcija unutrašnjeg uređenja kojom bi se harmonizovali, relaksirali i politički stabilizovali odnosi između konstitutivnih naroda i kojom bi omogućili svakom narodu da u svoje ime bira svoje legitimne i legalne predstavnike u vlasti, a ne da im oni budu nametnuti izbornim inžinjeringom", kategoričan je potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz reda hrvatskoog naroda.

Na taj način, tvrdi Čavara, biće obezbijeđeni uslovi za ono čemu svi u BiH teže, a to je razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta, jednom rječju, bolju budućnost za sve građane BiH.

"Što se tiče sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je za sutra zakazana u Sarajevu, ona je po svojoj prirodi vanredna sjednica. Mi želimo da, kao dom koji je prvi u potpunosti konstituisan u BiH, sutra donesemo odluku o privremenom finansiranju u FBiH za prva tri mjeseca, a moramo riješiti i pitanje finansiranja grada Mostara, kao i popunu još nekih radnih tijela iz redova Saveza za bolju budućnost", najavio je Čavara.

On je dodao da se time želi poslati poruka u vezi sa ubrzavanjem procesa formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, jer i taj dom treba da usvoji iste te odluke da bi se završilo konstituisanje izvršne vlasti, koja hitno mora da preuzme odgovornost za rješavanje najbitnijih pitanja u FBiH.

"Što se tiče imenovanja mandatara za Savjet ministara BiH, mislim da u tom procesu ne bi trebalo da bude problema, s tim što je naš stav potpuno jasan, odnosno ne može se kompletirati i formirati izvršna vlast dok se u potpunosti ne formira zakonodavna vlast", ponovio je Čavara decidan stav HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, neophodno je poštivanje ustavnog redoslijeda, a ne da se zarad uskostranačkih i dnevnopolitičkih interesa pojedinih političkih partija krši Ustav BiH i propisane norme što dugoročno donosi nestabilnost i loše stanje.

Za razliku od Doma naroda FBiH, čije konstituisanje očigledno prate teškoće, najviše zbog zastoja u formiranju nekih kantonalnih skupština u FBiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituisan je 2. decembra.

Tada je za predsjedavajućeg tog doma imenovan Edin Mušić, Bošnjak iz SDA, a za potpredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, dok je drugi potpredsjedavajući Saša Mitrović, iz reda srpskog naroda, koga je za ovu funkciju nominovao Demokratski front.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Čavara: I dalje bez uslova za formiranje izvršne vlasti

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2014

SARAJEVO - Potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara potvrdio je Srni da, iako se bliži kraj 2014. godine, još nisu ispunjeni uslovi za formiranje izvršne vlasti u FBiH..."Nažalost, iako se bliži kraj godine, mi u FBiH još nemamo sigurnu potvrdu da ćemo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.