Grujičić: Optužnica ne obuhvata nijedan procenat Orićevih zločina

Izvor: Cafe.ba, 28.Avg.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grujičić: Optužnica ne obuhvata nijedan procenat Orićevih zločina

SREBRENICA - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić pozdravio je konačno podizanje optužnice protiv Nasera Orića, ali i istakao da je sramno i žalosno što se na to čekalo dvije decenije i što optužnica nije sveobuhvatna i ne obuhvata nijedan procenat zločina nad Srbima koje su počinili Orić i njegovi potčinjeni.

"Ponovo se, izgleda, želi provesti formalan sudski proces i suđenjem za tri ubistva >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << zanemariti brojni masovni zločini koje su nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinili Orić i njegovi sljedbenici, kao udruženi zločinački pokret", izjavio je Grujičić Srni.

On kaže da će Orić odgovarati za "jedno drvo u u kompletno posječenoj šumi" jer odgovara za ubistva tri srpska zarobljenika, a odgovoran je za više desetina zarobljenih, od kojih se njih oko 60 sa područja Srebrenice i Bratunca još vode kao nestali.

"Pod njegovom komandom i naredbom ubijene su desetine zarobljenih Srba i stotine srpskih civila - staraca, žena i djece i sramno je da to optužnicom nije obuhvaćeno", kaže Grujičić.

Prema njegovoj ocjeni, i ovom optužbom nastoje se umanjiti srpske žrtve i zanemariti obim počinjenog zločina.

"Zašto Tužilaštvo BiH ne obuhvati prijave, izjave i svjedočenja za sve zločine koje su Orić i njegova zločinačka grupa počinili nad srpskim narodom Srebrenice i Bratunca od aprila 1992. godine do kraja rata? Zašto se plaše činjenica?", pita Grujičić.

On smatra da je ovo još jedan pokušaj opstrukcije i primjene dvostrukih aršina u radu Tužilaštva BiH koje zanemaruje masovne zločine i ubistva srpskih civila u Gnioni, Karnu, Ratkovićima, Brežanima, Magašićima, Ranči, Zalazju, Sasama, Krnjićima, Podravanju, Fakovićima, Bjelovcu, Kravici, Skelanima i okolnim selima, te neosnovano zatvaranje, mučenja i likvidacije svih Srba koji su na početku rata ostali u urbanom dijelu Srebrenice lojalni muslimanskoj vlasti.

"Zašto se Tužilaštvo plaši da optužnicom obuhvati sve te predmete i zločine počinjene nad Srbima u očitoj namjeri da se srpski narod na ovim prostorima potpuno uništi i zatru svi tragovi njegovog postojanja i kulture ?", pita Grujičić i kaže da očekuje proširenje optužnice ukoliko postoji imalo dostojanstva i profesionalnosti u radu pravosuđa BiH.

Grujičić kaže da je ironično da se Oriću sudi za samo tri srpske žrtve od više od tri hiljade ubijenih, od kojih su polovina bili civili, i treba da mu se sudi za počinjeni genocid jer je vidljivo da je postojala genocidna namjera koju su pripadnici muslimanskih formacija uspješno provodili pod njegovom komandom ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

Grujičić kaže da porodice srpskih žrtava već dvije decenije očekuju da počinioci zločina nad njihovim najdražim konačno budu procesuirani i nadaju se da će pravosuđe BiH ovog puta profesionalno voditi sudski postupak i da neće podleći pritiscima bošnjačkog političkog vrha i korumpiranih predstavnika raznih međunarodnih organizacija u BiH, te da će optužnica biti proširena i obuhvatiti sve zločine koje su počinili Orić i njegovi sljedbenici.

On ističe da su pri povlačenju iz Srebrenice 1995. godine pripadnici muslimanskih formacija na kućnom pragu zaklali staricu Ivanku Mirković da ne bi svjedočila o mučenjima i ubijanjima Srba, zato što je mogla vidjeti i čuti njihove jauke i krike, jer je živjela blizu policijske stanice i zatvora gdje su privođeni, zlostavljani i ubijani srpski zarobljenici.

"Osim etničkog čišćenja Srba u urbanom dijelu Srebrenice, muslimanske formacije su, upadajući u srpska sela oko Bratunca i Srebrenice, na razne načine ubijale i palile sve što je srpsko želeći da unište sve tragove srpskog postojanja na ovim prostorima", naglašava Grujičić.

Grujičić navodi za su u Gnioni, Gostilju, Čumavićima, Osretku, Viogoru i još nekim zaseocima na početku rata Orić i njegovi potčinjeni zarobili svo srpsko stanovništvo koje su zatekli u selima i zatvorili ih u pilićarnik u Potočarima gdje su ih mučili i zlostavljali.

U toj grupi zarobljenih svi su bili civili.

"Ubistva srpskih civila u prvoj godini rata bila su skoro svakodnevna na ovom području i o tome postoje dokazi sa imenima ubijenih, datumima, mjestima i načinima pogubljenja", napominje Grujičić.

Grujičić ističe da muslimanski civili u Srebrenici i okolini nisu stradali izuzev u eventualnoj razmjeni artiljerijske vatre, što pokazuje da Srbi i srpska vojska nisu imali namjeru da unište muslimanski narod koji je tada promijenio ime i nazvao se Bošnjacima.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, koji se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su Orić i Muhić tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Grujičić: optužnica ne obuhvata nijedan procenat Orićevih zločina

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2015

SREBRENICA - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić pozdravio je konačno podizanje optužnice protiv Nasera Orića, ali i istakao da je sramno i žalosno što se na to čekalo dvije decenije i što optužnica nije sveobuhvatna...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.