Dodik - Ivanić: O Srebrenici neće raspravljati parlamenti

Izvor: Cafe.ba, 28.Maj.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik - Ivanić: O Srebrenici neće raspravljati parlamenti

BANJALUKA - Rezolucije o Srebrenici koje su nedavno predložili bošnjački politički predstavnici neće se naći na dnevnom redu sjednica parlamenta BiH i Narodne skupštine RS.

Ovo je dogovoreno na sastanku Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Milorada Dodika, predsjednika RS, na kojem je naglašeno i to da su predložene rezolucije u parlamentu BiH i NS RS politizacija zločina u Srebrenici jer se zarad političkih poena svake godine pokreću iste priče.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
"Kada bude usvajan dnevni red u parlamentu BiH, rezolucija o genocidu u Srebrenici neće dobiti našu podršku. Ovo nije prvi put da se takav akt želi nametnuti i ispolitizovati", rekao je Dodik, dodajući da Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, nema ustavna prava da predlaže bilo šta NS RS već da to može uraditi samo Kabinet predsjednika RS, što se neće desiti.

Ivanić i Dodik naglasili su da obilježavanje zločina u Srebrenici i odavanje počasti žrtvama treba da bude mirno i dostojanstveno, te da se politizacijom tog događaja usložnjava politička situacija.

"Takmičenje ko će više rezolucija da predloži, znajući da do njih ne može doći, je stvaranje negativne klime povodom tog događaja", rekao je Ivanić.

Na pitanje da li će biti na obilježavanju zločina u Srebrenici, on je rekao da sve zavisi od narednih 15 dana i da je spreman da prisustvuje ako se posvećuje pažnja žrtvama, ali da neće ukoliko se nastavi s politizacijom.

Na isto pitanje Dodik je rekao da je njegov stav poznat, ali da je nesumnjivo da se u Srebrenici desio masovan zločin, zbog čega je nedavno odao počast žrtvama.

Osim o Srebrenici, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik RS razgovarali su o evropskom putu BiH, koji, kako je rekao Ivanić, treba ubrzati i iskoristiti pozitivne signale iz EU.

"Institucije RS opredijeljene su za evropski put, koji nisu i neće zaustaviti. Želim da RS bude vidljiva na tom putu u okviru svojih nadležnosti", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što u vezi s evropskim putem postoji saglasnost da se on ubrza.

"Institucije RS tvrde da su ušle u promjene i da idu progresivnije, a obaveza svih nas je da iskoristimo povoljan ambijent koji nam EU daje i da bi bilo veoma značajno da do serije posjeta visokih zvaničnika EU, koje se najavljuju, dođemo do dogovora o tome šta su ekonomske reforme", rekao je Ivanić.

Na pitanje novinara da li su razgovarali o prostorijama za člana Predsjedništva BiH u Palati RS, Dodik i Ivanić su rekli da nisu.

Prioritet gradnja mosta kod Gradiške

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da prioritet institucija BiH mora biti izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

"Insistiraću da to pitanje bude ključno za sve institucije BiH. Pokušaću i da loši odnosi sa Hrvatskom budu prevaziđeni da bi ta zemlja shvatila da je neophodna izgradnja tog mosta", rekao je Ivanić nakon sastanka sa Zoranom Latinovićem, načelnikom opštine Gradiška.

On je rekao da je na sastanku bilo govora i o izgradnji obilaznice u Gradišci, dok je Latinović naglasio da u toj opštini postoje veliki infrastrukturni problemi, a jedan od njih je granični prelaz, koji se nalazi u centru grada.

On je naveo da je za izgradnju pet kilometara obilaznice u Gradišci obezbijeđeno 3,8 miliona KM, te izrazio nadu da će dodatna sredstva biti prikupljena u narednom periodu.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.