Cihad Erginay održao predavanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu: Turska ulaganja u BiH iznose blizu milijardu eura

Izvor: Cafe.ba, 30.Okt.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cihad Erginay održao predavanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu: Turska ulaganja u BiH iznose blizu milijardu eura

Turski ambasador u BiH na Filizofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu govorio o temi “Odnosi BiH i Turske: Jučer, danas, sutra“.

SARAJEVO (AA) - Turska ulaganja u Bosni i Hercegovini iznose blizu milijardu eura, izjavio je turski ambasador u BiH Cihad Erginay, obraćajući se studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erginay je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao predavanje o temi “Odnosi BiH i Turske: Jučer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << danas, sutra“. Kazao je da je nemoguće shvatiti aktuelne odnose između BiH i Turske, bez znanja historije i početka tih odnosa.

- Počeci odnosa između BiH i Turske -

“Upoznati ste sa interesovanjem i ljubavlju Turske prema BiH, to ne treba naglašavati. Moguće je govoriti o tri temeljna perioda, kada su u pitanju naši odnosi, ali to je moje viđenje. Prvi je period Osmanskog carstva, koji je počeo 1463. godine, kada na ove prostore dolazi vojska sultana Fatiha Mehmeda. Zato tu godinu uzimam kao početak naših odnosa. Ovaj period poklapa se sa masovnim primanjem islama od lokalnog stanovništva na području BiH. Ali, interesovanje Osmanskog carstva nije se zadržalo samo na muslimanskom stanovništvu. Kao što znate postoji Ahdnama, dokument o ljudskim pravima za nemuslimansko stanovništvo u BiH“, rekao je Erginay.

On je podsjetio da Ahdnama predstavlja prvi dokument u svijetu o ljudskim pravima, čiji se original može vidjeti u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

U BiH postoji veliki broj džamija, građevina i kulturnih spomenika iz osmanskog perioda koji svjedoče o trajnosti odnosa između dvije zemlje, naglasio je turski ambasador. Kazao je da je na prostoru BiH zabilježeno mnogo manje pobuna u odnosu na druge dijelove Osmanskog carstva, te da su mnogi građani BiH primili visoka odlikovanja u carstvu.

Prema ambasadorovim riječima, drugi period u bilateralnim odnosima između BiH i Turske je period kada je BiH postala dio Austro-Ugarske monarhije i kada se BiH fizički odvojila od Osmanskog carstva.

“To je, istovremeno, period velikih selidbi, kada se lokalno stanovništvo iz BiH selilo u Tursku. Jedna od tih porodica je i moja. Može li biti snažnija veza od toga? U turskoj trenutno živi između dva i pet miliona ljudi porijeklom iz BiH. A, treći period nastupa nakon rata u BiH, odnosno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Turska postaje država koja iz dana u dan postaje sve moćnija na svjetskoj sceni i u ovom periodu aktivno, na raznim poljima, uključuje se da pomogne BiH“, kazao je Erginay.

- Važnost investicija -

On je kazao da je Turska, prema službenim podacima, deveti najveći investitor u BiH, dodavši da je obim trgovinske razmjene između BiH i Turske porastao do 50 puta od 1995. godine do sada.

“Stvarni podaci o ulaganjima Turske u BiH iznose milijardu eura, a sve to dovija se putem firmi poput Ziraat banke, Sisecama, Instituta 'Yunus Emre', Turkish Airlinesa, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Cengiz Insaata, Turske agencije za saradnju i koordinaciju... Morate znati da ulaganje ne znači samo otvaranje fabrika, a ipak, kada pogledate izvoznike iz BiH, među prvih deset nalaze se dvije turske firme, a to su Sisecam i Natron Hayat“, rekao je Erginay.

On je podsjetio da se podrška Turske prema BiH očitovala i tokom nedavnih poplava, kad je Turska predvodila grupu zemalja koje su pomogle BiH.

“To je bila naša bratska i ljudska dužnost. Mi smatramo da je to naša obaveza. Prve ekipe humanitarne pomoći koje su stigle u poplavljena područja bile su turske ekipe. Dostavili su pomoć u hrani, medikamentima, dekama... Turska je zatim imala aktivnu ulogu i u rekonstrukciji škola, kuća i bogomolja. Do sada je Turska na razne načine dostavila pomoć u vrijednosti 12 miliona eura za ugrožene od poplava. Turska je uvijek imala transparentan i jasan stav prema BiH, nikada nismo imali sumnje u vezi s našim odnosima“, poručio je turski ambasador.

Turski ambasador u BiH Cihad Erginay je kazao da Turska sada želi da se BiH nastavi razvijati zajedno sa svim svojim bogatstvima.

“Zato smo tokom i nakon poplava pomagali ljudima u Maglaju, u Doboju i u Bijeljini, jer mi vidimo BiH kao jedinstvenu državu. Mi želimo iskreno da BiH postigne političku i ekonomsku stabilnost i nastavit ćemo pružati svaku vrstu podrške ubuduće. Mi želimo da se što prije formira vlada u BiH, da se uistinu sprovedu reforme i otklone problemi koji su trenutno tu. Želimo da BiH što prije postane članica Evropske unije i NATO-a i po tom pitanju činimo sve. Ono što želimo sebi, želimo i vama, ako ne i bolje“, zaključio je Erginay.

Pored predstavnika ambasade Turske u BiH, tribini su prisustvovali i predstavnici turskih institucija u BiH, Filozofskof fakulteta, kao i  federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

- Dugogodišnja saradnja Filozofskog fakulteta sa Turskom -

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Salih Fočo kazao je da ovaj fakultet ima dugogodišnju kulturnu, umjetničku i jezičku saradnju sa Turskom.

“Filozofski fakultet je do sada osposobio preko 700 profesora turskog jezika koji su nosioci turske kulture i jezika u BiH. U posljednje vrijeme raste interesovanje za turski jezik, kako na našem fakultetu tako i u cijeloj BiH. U ovoj godini upisalo se skoro 150 studenata na odsjeku za turski jezik“, rekao je Fočo.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.