CIK BiH: Dodijeljeni mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH iz četiri od deset kantona

Izvor: Cafe.ba, 18.Dec.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK BiH: Dodijeljeni mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH iz četiri od deset kantona

CIK BIH je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donio odluke kojima su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupština Kantona 10 (Livanjskog), Posavskog, Srednjebosanskog i Herecgovačko-neretvanskog kantona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donijela odluke kojima su utvrđeni rezultati posrednih izbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupština Kantona 10 (Livanjskog), Posavskog, Srednjebosanskog i Herecgovačko-neretvanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima, u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kantona 10 (Livanjskog)  izabrani su: Jasenko Tufekčić (Bošnjak), Stipe Barun (Hrvat), Josip Mioč (Hrvat) i Slaviša Mihajlović (Srbin).

Utvrđeni su rezultati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Posavskog Kantona odakle su izabrani: Anes Osmanović (Bošnjak) i Đuro Delić (Hrvat).

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Srednjebosanskog Kantona izabrani su: Refik Poparić (Bošnjak), Dražen Matišić (Hrvat), Lidija Bradara (Hrvatica), Mirko Batinić (Hrvat) i Nikola Simić (Srbin).

Iz Hercegovačko-neretvanskog Kantona prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su: Osman Ćatić (Bošnjak), Davor  Pehar (Hrvat), Đuro Prkačin (Hrvat), Tomislav Martinović (Hrvat), Vesna Sarađić (Srpkinja) i Aner Žuljević (Ostali).

Ranije su ovjerene kandidacijske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ali rezultati odnosno dodjela mandata još nije verificirana u CIK-u BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine skupštinama Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona dostavila je urgencije kojim ih podsjeća na ustavnu i zakonsku obavezu po pitanju posrednih izbora vezano za izbor delegata za Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH, koji u ovim zakonodavnim tijelima još nije ni započeo.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti ni u jednom kantonu.

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade. To znači da će izbor čelnika bh. entiteta FBiH i izvršne vlasti kasniti te da će se taj proces prenijeti u narednu godinu.

Inače, kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

U skladu sa članom 10. 13. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.

Ozbiljna kašnjenja u izboru svih delegata u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH bit će i iz razloga što će Klub srpskog naroda ostati nepopunjen, čak i nakon preraspodjele mandata po kantonima, u drugom krugu, s obzirom da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset kantonalnih skupština izabrano svega 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu sa entitetskim Ustavom, analiza je Anadolu Agency (AA).

U skladu s tim, CIK BiH morat će pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg delegata u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH iz reda neizabranih kandidata sa liste političkog subjekta koji bude imao srpskog predstavnika, a naredni je kojem po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od kantonalnih skupština.

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini kantona, kao što je uobičajno u skladu sa Ustavom FBiH, već samo delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačkog kantona, jer su 23 izabrana predstavnika u Skupštinu isključivo Hrvati.

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u skladu sa propisanim odredbama neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog delegata iz hrvatskog naroda, dva iz reda ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanskog kantona izabrano je od ukupno 35 zastupnika njih 34 iz bošnjačkog naroda i samo jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) odakle se biraju dva.

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavskog kantona, a po propisanim odredbama trebala bi da bira jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Jedan predstavnik ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanskog kantona, jer među zastupnicima nema niko ko se tako izjasnio.

Time će se izbor nedostajućih delegata iz srpskog naroda u Posavskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, predstavnika bošnjačkog naroda u ZHK i predstavnika hrvatskog naroda i ostalih iz TK, te jednog stalog iz SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz kantonalnih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 (Livanjskom) moći izabrati predstavnici u Dom naroda u skladu sa propisanim odredbama.

Nedostajući delegati iz srpskog naroda djelimično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Kantona 10 (Livanjskog) dva i jedan iz HNK.

Istovremeno, kandidati iz reda ostalih koji nedostaju u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USK gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini KS koji su "viška" te ZDK i BPK po jedan. Time je broj predstavnika iz Ostalih u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira - sedam.

Nedostajući predstavnik hrvatskog naroda iz TK moguće je nadomjestiti iz  skupština kantona BPK, SBK, HNK, ZHK, KS i Kantona 10 (Livanjskog), a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHK iz bilo kog drugog kantona u Federaciji BiH.

Prema analizi Anadolu Agency, u skupštine deset kantona u FBiH, na osnovu podataka Centralne izborne komisije BiH izabrano je ukupno 171 zastupnika Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih.

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi delegata Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBIH uz saglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.