Izvor: Danas, 22.Sep.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ua, Vučiću"

Gotovo bizarno je zazvučala vest objavljena krajem prošle nedelje da Boris Tadić i Čedomir Jovanović prave opozicioni savez. Jer, ukoliko se politička scena gleda u kontinuitetu - od kada su pomenuti političari aktivni i prepoznatljivi na njoj - bizarnost se sastoji u vraćanju filma unazad. Jer, koliko 2004. kada je Tadić preuzeo DS, Jovanović je napravio prvo frakciju, pa stranku, upravo zato što njih dvojica nisu uspeli da nađu zajednički jezik u okviru Demokratske stranke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Uostalom, setimo se, bilo je to vreme kohabitacije, kada je Tadić delio vlast sa Vojislavom Koštunicom, Jovanovićevim arhineprijateljem. Jovanović je potom zauzeo oštriju liberalnu poziciju i time "pogurao" Tadićevu DS u desno, ka većem rezervoaru glasova, dok sada Tadić pokušava da se, barem nazivom svoje Socijaldemokratske stranke, svrsta na levom centru.

Zanimljivo je, da uprkos, tom oprečnom ideološkom polazištu, barem formalno, iz obe stranke poručuju da dele zajedničke vrednosti, te da će njihova saradnja prestavljati više od koalicije, a manje od udruživanja. Barem, za sada. Pri tome, LDP insistira na terminima "savez" i "građanska platforma", pripisujući takvu ideju sebi i smeštajući je u 2012. i dolazak naprednjaka na vlast, iako je koliko ova zemlja pamti, premijer i lider DS Zoran Đinđić još 1998. osnovao Savez za promene. Setimo se, naredne godine Jovanović je vodio centrom Beograda po pedesetak šetača u svakovečernje proteste.

 Osovini SDS-LDP navodno za vojvođanske izbore treba da se pridruži i Nenad Čanak sa LSV. Koalicioni partner Lige i lider DS Bojan Pajtić pak za Danas prognozira da će savez SDS-LDP imati svu medijsku i logističku podršku premijera Aleksandra Vučića, te da su prave opozicione stranke one koje sa DS organizuju seriju mitinga "Osvetlimo Srbiju". Nenad Milić iz LDP pak uzvraća da je DS potreban realan politički program, a ne samo klicanje "Ua Vučiću!".

Svi pokazatelji pri tome govore da će trka opozicionara za politički opstanak iznad cenzusa biti neizvesna, i uz recikliranje već viđenih političkih projekata. Pri tome, uprkos međusobnim netrpeljivostima, sve opcije iz fona sadašnje i nekadašnje DS čine napor da sebe predstave kao jasne i dosledne protivnike premijera Vučića. Zaista, ukoliko se kao tema postavi za i protiv aktuelne politike, šanse su im mnogo veće, samo je pitanje šta je onda problem da nastupe u istom bloku i tako i matematički uvećaju svoje šanse? Ako su zaista protiv Vučića, kao što tvrde?
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.