Traži li Tadić alibi za saradnju sa naprednjacima

Izvor: Politika, 26.Avg.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži li Tadić alibi za saradnju sa naprednjacima

Pregovori koji se vode paravan su da NDS i SVM dokažu da je nemoguće praviti vladu bez SNS-a, kaže Aleksandar Popov

Novi Sad Boris Tadić samo traži alibi da se okrene naprednjacima i s njima pravi pokrajinsku vladu, tvrdi nezvanično jedan funkcioner Demokratske stranke, povodom prozivke lidera NDS-a da je Pajtićev DS nepouzdan partner u Vojvodini.

„Kada bi usledila ijedna oštra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reč sa naše strane na ono što je rekao o nama Tadić bi pronašao razlog da napravi ’veštačku frku’, i zato nećemo da mu priuštimo to zadovoljstvo”, objašnjava ovaj demokrata.

Umesto da istom merom uzvrati Tadiću na njegove optužbe Demokratska stranka je za vikend ekspresno usvojila „Program za Vojvodinu u 10 tačaka“ odgovorivši tako na prozivke potencijalnih partnera koji su saopštavali da „sumnjaju u DS“, u njihov program, kadrove, odnos sa koalicionim partnerima, pa i odnos prema EU.

Očito da Čanak i Tadić neće uspeti tako lako, ali i časno da se izvuku iz pregovora sa Pajtićem o rekonstrukciji vlade.

Zanimljivo je da sve izjave i saopštenja o vojvođanskoj vlasti stižu sa beogradskih adresa, dok funkcioneri NDS-a iz Vojvodine beže od novinara. Naš izvor iz vrha DS-a tvrdi da Boris Tadić „namerno provocira“ jer traži alibi za odustajanje od pregovora.

– Posmatrajući istoriju odnosa Tadića i Pajtića, trebalo je biti jako politički naivan pa poverovati da bi oni, posle svega, mogli da sede rame uz rame u, recimo, pokrajinskoj vladi koja pod naletom naprednjaka ima vrlo oročen rok trajanja. Dok je bio predsednik, Tadić je u Banovinu dolazio u retkim prilikama, uglavnom na međunarodne skupove ili dodelu Đinđićevih nagrada. Propustio je i svečano proglašenje Statuta, pojavivši se u isto vreme nekoliko desetina kilometara dalje, u Sremskoj Mitrovici, na arheološkim iskopinama. Javna je tajna da je s jačanjem vojvođanskih demokrata jačao i Tadićev animozitet prema Pajtiću, da bi pre tri godine sve puklo u Krunskoj.

Poslednji udarac Pajtiću zadao je proletos, kada je pet pokrajinskih poslanika izašlo iz DS-a i formiralo poslanički klub NDS-a. Nekoliko meseci kasnije pravili su se kako se ništa nije desilo, i počeli da pregovaraju o ulasku NDS-a u pokrajinsku vladu. „Sve ovo što smo letos gledali bilo je zapravo traženje razloga da se dokaže kako je nemoguće da se rekonstruiše Pokrajinska vlada, a da SNS ne bude u toj igri. Pregovori koji su vođeni bili su paravan za partnere DS-a da dokažu da je nemoguće praviti vladu bez naprednjaka. Tadićeve izjave koje sad slušamo za mene su nebulozne. On sada optužuje Stefanovića i Lečića, a setite se šta je u njegovo vreme radio Jeremić, kakve je on izlete pravio mimo zvanične vlasti. Isto mislim i za njegove prozivke o konsolidaciji DS-a. Pa, on je prvi doprineo dekonsolidaciji te stranke tako što ju je rascepio i doveo u stanje u kojem se sada nalazi”, objašnjava za „Politiku” Aleksandra Popov, direktor Centra za regionalizam.

Naš sagovornik smatra da je tanak i argument koji sada iznosi Liga socijaldemokrata Vojvodine, kako je neophodno uključivanje SNS-a da bi stvari koje su značajne za Pokrajinu mogle da prođu u vladi i Skupštini Srbije. On podseća na to da te iste „stvari iz Vojvodine“ nisu mogle da prođu ni kada je bila ista većina na oba nivoa, u Beogradu i Novom Sadu: Statut se teglio više od godinu dana, SVM je morao da bojkotuje usvajanje zakona o budžetu jer Pokrajini nije bilo obezbeđeno ustavom zagarantovanih sedam odsto... „Tadić je nakon izbora i formiranja nove vlade veoma želeo da bude član vladajuće koalicije sa naprednjacima, pa kada u tome nije uspeo sada ima priliku da na mala vrata, na pokrajinskom nivou napravi koaliciju sa njima. Činjenica je da demokratama polako klizi tlo pod nogama. Ne znam da li je Pajtić verovao da će uspeti da rekonstruiše pokrajinsku vladu, ali je pokazao da je uradio sve što je bilo do njega, da se u javnosti i u njegovoj stranci vidi da je pokušao da spase ovu ili neku novu vladajuću većinu”, ali bez SNS-a, zaključuje Aleksandar Popov.

Pregovori o rekonstrukciji pokrajinske vlade zvanično nisu propali. Pregovori o formiranju koncentracione vlade zvanično nisu počeli. Očekuje se da će prvi dani septembra doneti mnoge odgovore. Do tada, kako je potvrđeno za „Politiku” u vrhu SNS-a, ta stranka priprema Platformu za Vojvodinu koju će ponuditi kao osnovu za pregovore sa partnerima u budućoj koncentracionoj vladi Vojvodine.  

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 26.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić traži alibi za saradnju sa naprednjacima?

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014, 10:27

"Pregovori koji se vode oko pokrajinske vlasti paravan su da NDS i SVM dokažu da je nemoguće praviti vladu bez SNS-a", kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov..."Boris Tadić samo traži alibi da se okrene naprednjacima i s njima pravi pokrajinsku vladu", tvrdi nezvanično jedan funkcioner...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.