Izvor: Politika, 14.Dec.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško da će Tadić zameniti SPS u vladi

Nema ništa od toga, poručuju iz premijerovog okruženja povodom mogućnosti da SDS uđe u vladu ukoliko dođe do rekonstrukcije

Sudeći po jučerašnjoj reakciji predstavnika vlasti, opcija da stranka Borisa Tadića uđe u Vladu Srbije prilikom njene eventualne rekonstrukcije početkom sledeće godine – nije blizu realnosti. „Nema ništa od toga”, kažu u najbližem okruženju premijera Aleksandra Vučića, koji je već u nekoliko navrata izjavio da će o eventualnoj rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlade početi da razmišlja u januaru.

Odgovarajući na pitanje da li je od januara njegova stranka u vladi, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je za RTS rekao da ostavlja otvorenom tu mogućnost, ali da ostaje i opcija da i dalje bude u opoziciji. Kao da priprema javnost za mogućnost da uđe u Vučićevu vladu, ili bar da lobira za to, Tadić je u poslednje vreme navodio i da ga je premijer već zvao u vlast, odmah posle izbora.

Na pitanje kakve su Tadićeve šanse za to i da li ima osnova da o tome sada govori, Zoran Babić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, kaže da je premijer Vučić jedina „adresa“ za to pitanje.

„Ja se zaista ne bih bavio i nemam mandat da se bavim tuđim poslom tako da je to, što se tiče komentara na izjavu g. Tadića, pitanje za čoveka koji ima najviše poverenje kod građana Srbije, ali i u međunarodnoj zajednici kada je Srbija u pitanju, neko ko je i dobio podršku za politiku reformi koje sprovodi u našem društvu – predsednik vlade Aleksandar Vučić”, kaže Babić.

Ni u Socijalističkoj partiji Srbije, o kojoj se povremeno spekuliše da bi mogla biti zamenjena upravo Tadićevom strankom (mogućnost njihovog zajedničkog učešća u vladi isključuje upravo Tadić, navodeći više puta posle poslednjih izbora da ne bi mogao ponovo da radi sa socijalistima), nemaju nikakvih indicija da bi u dogledno vreme mogli biti „rekonstruisani”. Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić kaže za naš list da njegova stranka „ni na koji način od svog koalicionog partnera iz SNS-a nije dobila bilo kakvu zvaničnu naznaku o projekcijama nekih budućih političkih poteza koje bi premijer Vučić povlačio”.

„Legitimna želja i opsenarstvo g. Tadića da se podastre i ponudi da bude u Vladi Srbije jeste nešto što je isključivo njegova lična legitimna želja i verovatno nekolicine funkcionera stranke koju je formirao. U svakom slučaju, hipotezama se ne bavimo i na pravi način radimo upravo u skladu sa dogovorom koji sa SNS-om i njihovim liderom Vučićem ima predsednik Ivica Dačić, a to je da pomognemo da se realizuju svi važni strateški ciljevi države Srbije na osnovu ekspozea koji je premijer izneo kada je formirana vlada”, ističe Ružić.

Izabrano vreme Borisa Tadića da o ovome otvorenije govori upravo sada, Ružić ne povezuje sa Vučićevim izjavama da će u januaru eventualno razmišljati o izmenama u vladi, nego sa – predstojećim praznicima.

„Ne želim da se na neozbiljan način bavim tim ozbiljnim stvarima. Očigledno je da se približavaju novogodišnji i božićni praznici i da možda g. Tadić želi nečim da zabavi javno mnjenje”, dodaje on.

Tadić je u emisiji RTS-a govorio i o mogućoj saradnji opozicije, navodeći, između ostalog, da se ne slaže sa tim da je opozicija bezidejna i mrtva. Precizno je naveo s kojim opozicionim liderima sarađuje, s kojima bi mogao da sarađuje, a s kojima nema dodirne vrednosne orijentacije, na šta je reagovala jedino Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, za koju je rekao da s njom uvek može da razgovara, iako ne zna da li je njena orijentacija da bude vođa krajnje desnog sektora.

„U tom slučaju nema nikakvog razgovora, jer je velika ideološka razlika. Ja pripadam socijaldemokratskoj orijentaciji u odnosu na taj sektor i tu politiku”, naveo je Tadić.

Na to je Sanda Rašković Ivić saopštila da može da razgovara sa svima, ali da joj se čini „da je besmisleno razgovarati o saradnji sa čovekom koji je u svoje vreme Srbiju odveo na put ekonomske propasti i političkog poniženja, ugušio slobodu medija i uništio svaki otpor pogubnoj politici koja i danas caruje”.

Boris Tadić je opet u naletu. Spreman je da se reciklira u rekonstruisanoj Vučićevoj vladi i, evo, odmah deli lekcije i kvalifikacije. Tako je prilikom gostovanja na RTS-u i moju malenkost sa sve Demokratskom strankom Srbije smestio u krajnje desni sektor. Previđa pri tome da su upravo njegovi domaći i inostrani partneri učestvovali u obučavanju ’Desnog sektora’, koji je odgovoran za mnogobrojne zločine nad ruskim stanovništvom u Ukrajini”, navela je Sanda Rašković Ivić.

SDS: Boris Tadić nije najavio ulazak u vladu

Socijaldemokratska stranka demantuje medijske napise da je njen predsednik Boris Tadić najavio ulazak u rekonstruisanu vladu od januara. On je izneo principijelan stav da u politici ne treba nikada zatvarati mogućnosti, saopštila je SDS, koja podseća da je nakon izbora odbila ulazak u ovu vladu, upravo zbog procene da neće biti sposobna da sprovodi politiku za koju se SDS zalaže.

U saopštenju je i Tadićeva izjava, u kojoj, između ostalog kaže: „Ne primećujemo da su se okolnosti od tada promenile i s toga ne vidimo SDS u ovoj vladi. Pored toga, o ulasku u rekonstruisanu vladu nismo vodili nikakve razgovore. Ostavljam mogućnost da vlada promeni način na koji sprovodi politiku, a samo u tim okolnostima ostavljam mogućnost da SDS eventualno razmatra ulazak u vladu.”

B. Baković

objavljeno: 14.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.