Tadić u Kuvajtu o Prokopu i železnici

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Kuvajtu o Prokopu i železnici

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić boravi u višednevnoj poseti Kuvajtu na poziv šeika Nasera al-Mohamad al-Sabaha, a sa tamošnjim državnim vrhom razgovarao je o aktuelnim globalnim izazovima, ali i o izgradnji Prokopa i rekonstrukciji železničkog čvora u Srbiji.

Tadić je, kako je saopštio SDS, sa državnim vrhom Kuvajta razgovarao o aktuelnim globalnim izazovima, kao što su kriza u Ukrajini, politička i bezbednosna situacija na Bliskom Istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i bezbednosni izazovi, rizici i pretnje uzrokovani delovanjem Islamske Države.

Poseban deo razgovora posvetili su pitanjima energetske bezbednosti, a pre svega u kontekstu promena cena nafte koje mogu dovesti do svojevrsne nestabilnosti u zemljama proizvođačima ovog energenta kao i dugoročnoj održivosti snadbevanja gasom jugoistočne Evrope, navodi SPS.

Tadić se u Kuvajtu sastao i sa rukovodiocima „Kuvajt investment autoriti“, najvećeg kuvajtskog investicionog fonda.

Tom prilikom posebna pažnja posvećena je značaju nastavka ekonomske saradnje i završavanju projekata započetih tokom Tadićevog predsedničkog mandata.

To se pre svega odnosi na izgradnju Prokopa i rekonstrukciju železničkog čvora u Prokopu, za koje je tada potpisan ugovor o dodeli kuvajtskog kredita u iznosu od 25 miliona evra.

"Neophodno je nastaviti realizaciju ovog kredita za investicije u Prokopu, obezbeđenog za vreme mog mandata, kao i otvoriti mogućnosti za kuvajtske investicije u Srbiji, posebno u oblasti poljoprivrede i zdravstva. Potrebno je omogućiti i saradnju privatnih kompleksa naše dve zemlje.“ istakao je Tadić.

Tadić je izrazio zabrinutost što i tri godine nakon isteka njegovog predsedničkog mandata nema poseta na visokom nivou između Srbije i Kuvajta.

"Ovo je posebno nedopustivo uzimajući u obzir činjenicu da je kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah od strane generalnog sekretara UN Ban Ki Muna 2014. godine primio nagradu „Humanitarni lider“ u ime Kuvajta kao najvećeg donatora na globalnom planu po glavi stanovnika”, zaključio je Tadić, a saopštio SDS.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.