Tadić sprema javni obračun sa Đilasom

Izvor: Blic, 22.Avg.2012, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sprema javni obračun sa Đilasom

Strategija lidera DS Borisa Tadića je da kupi što više vremena, da septembar protekne u analizama rezultata i da se ne otvara pitanje izbora. Istovremeno, on planira i taktički napad na svog zamenika Dragana Đilasa na sednici Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da se održi 8. septembra, da ga optuži za izborni poraz jer je odbio da bude kandidat za premijera, ali i da smeni rukovodstvo oko 40 opštinskih odbora koji su uz Đilasa, kaže za „Blic“ dobro obavešteni izvor iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DS, blizak Đilasovoj struji.

S druge strane, Tadićevom zameniku se, kaže naš izvor, žuri da sprovede reforme u stranci, dok su demokrate još ljute zbog gubitka vlasti. To će moći samo ako pritisak stranke na Tadića da se povuče bude veliki, a za to mu kao saveznici trebaju opštinski odbori i lokalni lideri kojima će morati da da na značaju, tvrdi naš izvor.

Uz Đilasa su uspešni gradonačelnici, ali nema ih mnogo. Poznavaoci u njegove saborce ubrajaju Bojana Pajtića, potpredsednika DS i veoma uspešnog vojvođanskog premijera, ali i gradonačelnike Leskovca, Inđije, Užica, Paraćina...

Procenjuje se da će za gradonačelnika Beograda presudna biti koalicija sa Pajtićem. Međutim, uprkos nekim glasinama da su se Pajtić i Đilas sreli i da prave koaliciju, to nije tačno. Kako „Blic“ saznaje, dva najperspektivnija lidera DS nisu se videla duže od mesec dana.

- Đilas mora da postane što pre predsednik DS kako bi lakše opstao na mestu gradonačelnika Beograda. Jednostavno, ako iza sebe ima najjaču opozicionu stranku, cena njegove eventualne smene sa mesta gradonačelnika Beograda veoma je visoka. Đilasovu poziciju jača činjenica da danas može da bira koje od sadašnjih funkcionera DS želi da budu s njim. To je razlog zbog koga većina funkcionera DS ćuti o sukobima u stranci jer čekaju da vide hoće li ih Đilas pozvati ili ne. Izuzetak je potpredsednik DS Dušan Petrović koji je u ličnom sukobu sa Đilasom pa tako nema izbora osim da brani Tadića - objašnjava poziciju gradonačelnika Beograda dugogodišnji član stranke.

Brojni ugledni članovi stranke sa kojima je „Blic“ juče nezvanično razgovarao priznaju da je situacija u stranci veoma napeta i da je rascep sve verovatniji, jer lider demokrata odbija da podnese ostavku. Većina očekuje da vidi da li će biti napravljena koalicija Đilas-Pajtić, jer bi u tom slučaju Tadićeve šanse bile minimalne.

Kako kažu dobro obavešteni izvori „Blica“, Pajtić se slaže sa Đilasom da Tadić, posle gubitka izbora ali i neuspeha da formira vladu, mora da ode sa liderske pozicije, ali se protivi cepanju stranke. Nije zanemarljiv ni deo članstva koji lobira da Bojan Pajtić preuzme lidersku poziciju u DS. Ta kombinacija će najverovatnije biti jedna od tema budućeg razgovora Đilasa i Pajtića.

- Jasno je da pokušaj Tadića da se odloži rasprava o novom lideru ima za cilj jedino da se Đilas učini nervoznim i da se natera da napusti DS i osnuje novu stranku. Tadiću je jasno da bitku sa Đilasom i Pajtićem ne može da dobije - kaže izvor „Blica“ blizak vrhu DS.

Dugogodišnji članovi DS smatraju da je Tadićev predlog da sednica Glavnog odbora stranke 8. septembra bude otvorena za javnost, neverovatan presedan koji bi naudio stranci, ali pre svega Đilasu, ako se ostvari.

Iz više izvora je „Blicu“ potvrđeno da je moguće da na takvoj, otvorenoj sednici GO DS Đilas i Pajtić budu suočeni s napadima Petrovića, da pljušte optužbe i da u tom blatu Tadić jedini ostane po strani. Smatraju da bi to vodilo podeli stranke.

Tri scenarija

1. Najmanje je verovatan susret i dogovor Tadića, Đilasa i Pajtića, posle koga bi Tadić prestao operativno da vodi stranku. Ovaj scenario bi vodio snaženju stranke i njenom jedinstvu. Đilas zagovara ovakav dogovor. Stranka sa preko 100.000 članova bi opstala, a novi lideri bi u nju uneli novu energiju, novu politiku i doneli nova pravila.

2. Drugi scenario je da Đilas i Pajtić pokušaju da naprave najširi mogući front protiv Tadića kako bi ga primorali na povlačenje. Ovo bi izazvalo omanji rat, koji već tinja, ali bi sačuvalo stranku.

3. Treći scenario podrazumeva da Đilas i Pajtić zajedno ili svako od njih posebno odustanu od dugotrajne borbe sa Tadićem i odluče da naprave novu ili možda dve stranke.

Povezane vesti: Đilas: Ne pravim nikakvu stranku Tadić, Đilas i Pajtić ne mogu zajedno Rasplet u DS do 1. septembra? Šta ko kome zamera u DS Vrh demokrata ćuti o odgovornosti
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.