Tadić sa predsednikom Azerbejdžana Alijevim

Izvor: Akter, 27.Jun.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa predsednikom Azerbejdžana Alijevim

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić sastao se danas u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim sa kojim je razgovarao o saradnji, političkim, ekonomskim i energetskim odnosima dve zemlje i o međunarodnoj bezbednosti

Oni su razgovarali o inicijativi priključenja Srbije na gasovod Južni koridor, a kako je u saopštenju navedeno, Tadić koji je tu inicijativu pokrenuo još pre nekoliko godina, istakao ogroman strateški značaj priključenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbije na taj gasovod, posebno u kontekstu diverzifikacije gasnih izvora.

Predsednik SDS je istakao da bi diverzifikacija Srbiji omogućila ne samo energetsku, već i spoljnopolitičku stabilnost.

"Srbija ne može zavisiti od jednog gasnog izvora, jer je to uvodi u rizik stalne energetske nestabilnosti, a samim tim i spoljnopolitičke zavisnosti od jedne zemlje. Diverzifikacijom gasnih izvora bi se postigla stabilnost u energetskom snabdevanju, ali i svojevrstan spoljnopolitički balans koji bi povećao stepen nezavisnosti spoljnopolitičkog delovanja Srbije. Osim toga, diverzifikacija gasnih izvora je strateški značajna i za proces integracije Srbije u EU", istakao je Tadić.

U saopštenju piše i da su se složili da porast broja konflikata i kriza širom sveta zahteva redefinisanje sistema međunarodne bezbednosti i pronalaženje novih odgovora međunarodne zajednice na globalne krize.

Razgovarali su i o ulozi azerbejdžanskog međunarodnog centra "Nizami Gandževi", budući da je Tadić član odbora te institucije koja se bavi promovisanjem tolerancije i dijaloga u svetu, navode u SDS.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.