Tadić sa porodicama stradalih u Oluji

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa porodicama stradalih u "Oluji"

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih i poginulih u Hrvatskoj, predsednik Boris Tadić poručio da se "Oluja" ne sme zaboraviti i da treba gledati u budućnost i sa Hrvatskom rešavati probleme u procesu povratka.

Povodom petnaestogodišnjice akcije "Oluja", predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih i poginulih u Hrvatskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Povodom godišnjice vojne operacije Oluja reagovao je i Dokumentaciono - informacioni centar "Veritas" koji ocenjuju da raseljeni Srbi iz Hrvatske, kao i povratnici, još očekuju pomoć međunarodne zajednice u rešavanju svojih problema, posebno pitanja statusa.

U saopštenju se ističe da zbog diskriminišućih zakona koji su na snazi u Hrvatskoj, raseljenim Srbima nije omogućen povratak, kao ni ostvarenje imovinskih i drugih prava.

Tadić je poručio da se taj zločin nikada ne sme zaboraviti, kao i da posle 15 godina treba gledati u budućnost i sa Hrvatskom rešavati probleme sa kojima se suočava većina porodica u procesu povratka.

"Ti problemi su: vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobijenih stanova i problemi u vezi sa dobijanjem državljanstva i ekonomskom održivošću povratka", naglasio je predsednik, koji će sutra, u crkvi svetog Marka u Beogradu, prisustvovati parastosu ubijenima u akciji "Oluja".

Članovi Udruženja nestalih i poginulih u Hrvatskoj preneli su predsedniku Tadiću da se ekshumacija tela poginulih odvija veoma sporo i upozorili da nije rešena sudbina više od 1.352 osobe koje nisu pokopane u masovnim grobnicama, od 2.100 onih koje se vode kao nestali.

Sastanku je prisustvovao predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipovićev odgovor Tadiću: Ne slažem se sa tezom da je Oluja bila zločinačka akcija

Izvor: Cafe.ba, 04.Avg.2010, 02:07

Predsjednik Srbije Boris Tadić primio je juče, povodom petnaestogodišnjice akcije Oluja, predstavnike Udruženja porodica nestalih i poginulih u Hrvatskoj..

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.