Tadić o sporazumu: Nema razloga za slavlje i nacionalnu euforiju

Izvor: Blic, 26.Avg.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić o sporazumu: Nema razloga za slavlje i nacionalnu euforiju

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu nije razlog za nacionalnu euforiju i veliko slavlje, jer, kako je ocenio, Zajednica srpskih opština nije dobila niti jednu izvršnu nadležnost i ne predstavlja regionalni nivo vlasti, već je samo objedinila nadležnosti opština koje u nju ulaze.

- Suštinska promena nakon Briselskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazuma i poslednjih pregovora pod okriljem EU, u odnosu na period mandata naše vlade, je da danas i na teritoriji severnog Kosova vladaju zakoni i uprava Republike Kosovo - navedeno je u Tadićevom saopštenju.

Tadić je naveo da je u vreme kada je on bio predsednik Srbije na severu Kosova postojala podeljena uprava Srbije, UN i međunarodnih institucija.

- Ključna promena koja se desila tokom mandata ove vlade je da ta uprava više ne postoji i da ni na severu Kosova ne funkcioniše pravni poredak Republike Srbije i zbog toga ne vidim nijedan razlog za proglašavanje neke pobede. Da je ovakvo rešenje postignuto u vreme mog predsedničkog mandata, mi bismo bili proglašeni najvećim izdajnicima u nacionalnoj istoriji Srbije od strane naših političkih oponenata, a sadašnjih predstavnika vlasti - ocenio je Tadić.

Ipak, Tadić je ukazao i da sadašnja pregovaračka garnitura nije imala kapacitet da postigne nešto veće i bolje od ovoga.

- I ovo rešenje je bolje od zamrznutog konflikta koji su zagovarali najveći nacionalisti u srpskoj politici, jer bi to dugoročno ekonomski iscrpelo Srbiju, ali mora biti jasno predočeno građanima Srbije da ovo rešenje ne zaslužuje nikakve velike proslave i da ovo nije nikakva pobeda, kako vlada pokušava to da predstavi u medijima - kazao je Tadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.