Tadić: Zaokružiti proces ujedinjenja Evrope

Izvor: RTS, 20.Nov.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Zaokružiti proces ujedinjenja Evrope

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja, a ekonomska kriza iskoristi za jačanje, a ne slabljenje, unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU.

Boris Tadić je, na skupu povodom četvrt veka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od pada komunizma u Istočnoj Evropi, pozvao na nastavak izražavanja solidarnosti unutar i van Evrope i pokazivanje političke vizije i hrabrosti da se konačno završi proces proširenja EU i NATO.

"Ukrajinska kriza označila kraj dosadašnje bezbednosne arhitekture u Evropi i potrebu za izgradnjom nove koja bi uključila Evropu, SAD i Rusiju", rekao je Tadić i sugerisao da bi nova bezbednosna arhitektura mogla da bude izgrađena pod okriljem OEBS-a, prenosi Beta.

Ocenio je da je potrebno napraviti bezbednosni sporazum između Zapada i Rusije i ukazao na ulogu koji bi OEBS mogao da ima u izgradnji tog sporazuma.

Tadić je govorio u Bukureštu na konferenciji na kojoj je govorilo i "25 lidera koji su presudno uticali na pad komunizma i dali doprinos izgradnji demokratije".

"Evropa i SAD nisu uspele 25 godina da postignu konsenzus sa Rusijom oko zajedničkih vrednosti i bezbednosnih pitanja. Potreban je strateški pristup sveobuhvatnim reformama, a demokratizaciju Rusije ili bilo koje druge zemlje nije moguće sprovesti ukoliko te zemlje budu izolovane. Rešavanje konflikta između Zapada i Rusije nije moguće bez dogovora sa Rusijom i konsenzusa oko obostranih interesa", rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je, u svetlu ukrajinske krize, naveo da je potrebno ostaviti po strani zasićenje od proširenja EU i zaokružiti istorijski proces ujedinjenja Evrope.

Tadić je upozorio da je potrebno da međunarodna zajednica učini sve kako bi se smanjio rizik od uspostavljanja globalne hladnoratovske formacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tadić: Evropa može biti globalni akter

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2014

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas u Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja, a ekonomska kriza iskoristi za jačanje, a ne slabljenje, unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU...Tadić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.