Tadić: Referendum o Danu republike neće biti uvod u osamostaljenje RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2016, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Referendum o Danu republike neće biti uvod u osamostaljenje RS

Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da, uprkos različitim najavama, referendum o Danu Republike Srpske neće biti uvod u referendum za osamostaljenje RS.

"Važno imati na umu da BiH treba da ostane celovita, ali istovremeno da se rešenje za tu celovitost nikako ne nameće, niti građanima niti njihovim predstavnicima u BiH, već da se to rešenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ipak, pronalazi kroz dijalog i kompromis", rekao je Tadić za sarajevsku redakciju TV1.

On je ocenio da će svako drugačije ponašanje proizvoditi nove tenzije i ugrožavati stabilnost čitavog regiona, ne samo građana BiH.

Govoreći o situaciji u regionu, Tadić je konstatovao da je ona očigledno veoma loša, zbog "vrlo jasnih parametara koji svedoče o neprijateljstvu, razmeni diplomatskih nota, nerazumevanju, tenzijama koje se podižu, kao i međusobnim uvredama".

"Mislim da je situacija danas, četiri godine posle predsedničkih izbora u Srbiji, kudikamo lošija nego što je bila, a nije je bilo lako ni popraviti onih godina dok sam bio predsednik Srbije i dok sam to sa svojim kolegama u regionu činio", istakao je on.

Upitan da li Vlada Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, proizvodi tenzije ili smiruje situaciju, bivši predsednik Srbije je odgovorio - i jedno i drugo.

"Jedno vreme proizvodi tenzije, a onda smiruje situaciju. Međutim, ne zaostaju ni druge vlade ni drugi politički lideri u regionu, imajući u vidu takvu metodologiju. Mislim da je to politka koja ne rešava problem sa kojim se mi suočavamo, politika koja nije do kraja iskreno mirotvorna niti doprinosi stabilizaciji", ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, to sve zemlje regiona unazađuje u ekonomskom smislu.

Odgovarajući na pitanje da li su namere Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića prema BiH časne i poštene, on je kazao da su oni "barem formalno napravili pozitivnu promenu, jer su pristupili ideji evropskih integracija, koja u svojoj osnovi ima uspostavljanje mira".

"Ako imamo na umu koja je bila njihova politika i njihovo verovanje 90-ih godina, to je velika izmena, ali to je jedna agresivna politika koja, pre ili kasnije, pokazuje svoje lice, bilo konkretnim izjavama i raspaljivanjem strasti u regionu, pa onda gašenjem nastalih požara i tako od izbora do izbora", pojasnio je Tadić.

Komentarišuči izjave lidera SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića o Srbiji i BiH, Tadić je kazao da "ono što je Milanović izjavio odudara od onoga što mu je Milanović govorio u vremenu dok je bio predsednik Srbije".

"Zato jeste iznenađenje. Milanović ili neko drugi mogao bi naći opravdanje da je to rečeno u žaru izborne kampanje. Ja prosto mislim da izborne kampanje nisu opravdanje za ono što se govori u takvom žaru", smatra Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.