Tadić: Pajtićev zaokret je korak nazad

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pajtićev zaokret je korak nazad

Posle dugogodišnjeg stava da Evropa nema alternativu, u politici Demokratske stranke doći će do zaokreta. Lider te stranke Bojan Pajtić najavljuje novi pristup - da Evropska unija ima opciju, i to srpsku Srbiju.

DS napustila izvornu misiju: Boris Tadić

Komentarišući ovaj zaokret, nekadašnji prvi čovek demokrata, a sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lider NDS Boris Tadić u izjavi za ''Blic'' kaže da je i ranije govorio da je DS napustila svoju izvornu misiju.

''A 'razvodnjavanje' čvrste i nedvosmislene opredeljenosti za EU je samo još jedan od dokaz toga. Dovođenje u pitanje jasne opredeljenosti za EU od strane bilo koje stranke je korak unazad za Srbiju. Pogotovo ukoliko to čini stranka koja je rodonačelnik evropske politike u Srbiji i zagovaranja članstva u EU kao spoljnopolitičke opcije bez realne alternative'', kaže Tadić.

 

On dodaje da dok god postoji EU svako udaljavanje od evropske politike ili zastoj u procesu integracija znači nazadovanje Srbije.

Bivši predsednik DS Dragan Đilas nije želeo da komentariše Pajtićevu najavu jer, kako kaže, ''ne daje političke izjave''. Upitan da li se DS okreće ka novoj politici bez EU, šef poslaničke grupe demokrata u parlamentu Borko Stefanović kaže za ''Blic'' da je sigurno da nema zaokreta u politici DS.

''Smatramo da je najbolja alternativa EU, ali ne i jedina, mada su sve ostale mnogo lošije. To ne znači da mi odustajemo od EU i to se neće dogoditi, ali dok to čekamo, treba da pokušamo da poboljšamo sistem u Srbiji'', kaže Stefanović.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže za beogradski list da je DS izgubila ekskluzivitet politike EU integracija.

''Sada je to politika vlasti. Pajtićeva najava je politički pragmatična, međutim, srpska Srbija pa onda evropska može biti postavka, ali problem ove politike je što mi nemamo kapacitet da sami sređujemo Srbiju i zato nam je neophodna EU'', kaže Vuković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.