Tadić: Mi smo zaslužni za Svarovski

Izvor: B92, 02.Mar.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Mi smo zaslužni za Svarovski

Lider SDS Boris Tadić izjavio je da su ekonomski pokazatelji u Srbiji katastofalni, da je neophodno napraviti kompletnu reoganizaciju investicione politike.

Tadić je rekao da je investiciona politika ove Vlade katastrofalna i da je u vreme Vlade Mirka Cvetkovića bilo tri puta više investicija. On je kazao da sadašnja Vlada treba da prestane da se hvali tudjim investicijama i da dovede nove investitore. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je kazao da su razgovori sa kompanijom "Svarovski" oko premeštanja dela proizvodnog pogona iz Kine u Srbiju započeti još 2010. godine, da su u to vreme u Srbiju došli i Jura i Fijat, ali i mnogi drugi koji "danas predstavljaju srce privrednog sistema".

Tadić je kazao da je SDS podržala mere štednje Vlade na kratki rok, jer će na duži rok te mere zemlju uvesti u "neprekidni problem, začarani krug, ne obezbedjujući rast bruto društvenog proizvoda".

Potpredsednik SDS-a Goran Radosavljević kazao je da fokus ekonomske politike treba da bude na razvoju, a ne na štednji i dodao da ova vlada nameće nove poreze i akcize, ali da to ne može da traje večno.

"Cilj priče o povećanju privrednog razvoja je smanjenje deficita, ali kroz povećanje prihoda. Budžet nećete napuniti tako što ćete privredi koja je u lošem stanju nametati dodatne poreze", rekao je Radosavljević.

On je kazao da je jedan korak ka privlačenju investitora i digitalizacija administracije, nakon čega će i biti realno brzo izdavanje dozvola i dodao da je potrebna reforma javne uprave, kojom bi radna mesta bila reorganizovana i ljudi zaposleni na mestima na kojima ima potrebe za dodatnim ljudima.

Radosavljević je pojasnio da je u ovom trenutku jedno od rešenja "dinarizacija privrede", odnosno da država emituje dinarski bond bi preko bankarskog sektora bio usmeren na finansiranje privrede, odnosno gde bi privrednici mogli da uzimaju dinarske kredite.

U SDS-u su kazali da će ovaj privredni plan biti predstavljen i na Biznis forumu na Kopaoniku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.