Tadić: Evropa može biti globalni akter ako završi proširenje

Izvor: Blic, 20.Nov.2014, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Evropa može biti globalni akter ako završi proširenje

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas u Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja, a ekonomska kriza iskoristi za jačanje, a ne slabljenje, unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU.

Tadić je, na skupu povodom četvrt veka od pada komunizma u Istočnoj Evropi, pozvao na nastavak izražavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << solidarnosti unutar i van Evrope i pokazivanje političke vizije i hrabrosti da se konačno završi proces proširenja EU i NATO.

"Ukrajinska kriza označila kraj dosadašnje bezbednosne arhitekture u Evropi i potrebu za izgradnjom nove koja bi uključila Evropu, SAD i Rusiju", rekao je Tadić i sugerisao da bi nova bezbednosna arhitektura mogla da bude izgrađena pod okriljem OEBS.

On je ocenio da je potrebno napraviti bezbednosni sporazum između Zapada i Rusije i ukazao na ulogu koji bi OEBS mogao da ima u izgradnji tog sporazuma.

"Evropa i SAD nisu uspele 25 godina da postignu konsenzus sa Rusijom oko zajedničkih vrednosti i bezbednosnih pitanja. Potreban je strateški pristup sveobuhvatnim reformama, a demokratizaciju Rusije ili bilo koje druge zemlje nije moguće sprovesti ukoliko te zemlje budu izolovane. Rešavanje konflikta između Zapada i Rusije nije moguće bez dogovora sa Rusijom i konsenzusa oko obostranih interesa", rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je, u svetlu ukrajinske krize, naveo da je potrebno ostaviti po strani zasićenje od proširenja EU i zaokružiti istorijski proces ujedinjenja Evrope.

On je upozorio da je potrebno da međunarodna zajednica učini sve kako bi se smanjio rizik od uspostavljanja globalne hladnoratovske formacije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tadić: Proširenje EU važno i za EU

Izvor: B92, 21.Nov.2014, 00:56

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je u Bukureštu da Evropa može postati globalni akter samo ukoliko se dovrši proces proširenja...On je istakao da ekonomska kriza treba iskoristi za jačanje, a ne slabljenje unutrašnje političke i bezbednosne strukture EU...Tadić je, na skupu povodom četvrt...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.