Tadić, Đilas i Pajtić posle sastanka u Novom Sadu: Smenjuju tri potpredsednika

Izvor: Blic, 24.Avg.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Đilas i Pajtić posle sastanka u Novom Sadu: Smenjuju tri potpredsednika

Lideri Demokratske stranke Boris Tadić, Dragan Đilas i Bojan Pajtić sastali su se u sredu uveče u Novom Sadu da bi pokušali da izglade nesporazume i spreče veće sukobe i cepanje stranke. Ni posle nekoliko sati diskusije, koja se otegla do posle ponoći, do dogovora i kompromisa nije došlo jer nije dogovorena promena predsednika DS, kaže za “Blic” izvor blizak vrhu demokrata. Dragan Đilas, Bojan Pajtić i Boris Tadić

Sastanak je organizovan na inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bojana Pajtića, pokrajinskog premijera koji je, kaže naš izvor, želeo da nađe kompromisno rešenje i pomiri različite stavove između Tadića i Đilasa da bi sačuvao stranku od cepanja. Akteri sastanka juče su potvrdili “Blicu” da je do susreta došlo, ali nisu bili spremni da otkrivaju detalje.

Kako je “Blicu” rečeno iz pouzdanog izvora, trojica lidera su se složila da su u vrhu stranke potrebne promene, ali su se razišli u stavovima oko promene predsednika DS. Ključni zahtev beogradskog gradonačelnika da Tadić, posle izgubljenih izbora i taktičkih grešaka koje su DS odvele u opoziciju, mora da se povuče sa mesta prvog čoveka DS - nije ispunjen. Predloženo je da se u reformu stranke ide tako što bi se smenili svi ostali potpredsednici DS (Dušan Petrović, Jelena Trivan, Dragan Šutanovac), a na sadašnjim pozicijama bi ostali Tadić, Đilas i Pajtić.

Pajtić, prvi čovek vojvođanskih demokrata, insistirao je da se izbori u stranci održe najkasnije za dva meseca na stranačkoj skupštini koja bi istovremeno bila izborna i programska.

- Tadić je pokazao spremnost da ukloni sve druge potpredsednike osim Pajtića i Đilasa. Osnov za to su izborni rezultati i problemi koje su ti potpredsednici (Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i Jelena Trivan prim.aut.) pravili u prošlosti - kaže “Blicov” izvor.

Kako saznajemo, najpozitivniji rezultat sastanka je da su velike napetosti između Tadića i Đilasa smanjene, ali “Blic” tokom jučerašnjeg dana nije uspeo da dobije potvrdu od sva tri lidera da je kompromis između njih postignut. Poznavaoci odnosa u vrhu DS smatraju da je veoma pozitivna vest za stranku to što su se Tadić, Đilas i Pajtić sreli nakon više od mesec dana i pokušali da postignu kompromis. Takođe, smatraju da su još uvek otvorena vrata da do kompromisa dođe, ali je malo verovatno da Đilas i njegove pristalice u DS mogu da odustanu od ključne ideje da je za pravu reformu stranke potrebno upravo povlačenje Borisa Tadića sa mesta operativnog lidera.

Da podsetimo, Đilasova ideja je bila da se Tadić dobrovoljno povuče na poziciju “počasnog predsednika” i omogući izbor novog lidera koji je potreban, nakon što je stranka doživela poraz. Ovo bi po mišljenju Đilasa očuvalo jedinstvo stranke, a njemu omogućilo da se uz novi program stranke i viziju šta dalje treba raditi, sa kojom bi izašao pred organe stranke, nametne za novog lidera. Boris Tadić to nije prihvatio i to je izazvalo povećanje tenzija između struja u DS.

Najveća nepoznanica do sada bio je stav Bojana Pajtića prema tome da li Tadić može da ostane na mestu lidera stranke. Kako „Blic“ saznaje, nakon ovog sastanka postalo je jasno da Pajtić takođe smatra da je promena lidera DS potrebna.

Pajtić i Đilas, kako objašnjava naš izvor, smatraju da reforme ne treba da zaobiđu Tadića, jer se upravo iza njega kriju i na njega oslanjaju oni koji su u stranci viđeni kao glavni krivci za izborni poraz. Ukoliko ne dođe do novih sastanaka tri ključna čoveka DS i ukoliko ne bude postignut jedinstven dogovor o tome šta dalje, stranci preti cepanje na dva dela.

Govorili su o stranci

Dragan Đilas - Nije osnovno pitanje DS i njegovih pristalica hoće li na čelu biti Boris Tadić ili Dragan Đilas ili neko treći, već je životno pitanje DS kako se stranka vodi, gde stranka ide i šta DS znači Srbiji. Neću da pomažem ljude koji hoće da vrate Borisu navodne udarce. Neću ni da podržavam prevaziđene recepte, fabrikovano jedinstvo, ćutanje ili bilo čiji status stranačke ikone. Neću ni da delim stranku. (intervju Tanjug 16. 8. 2012)

Boris Tadić - Ja sam posle izbora rekao da je odgovornost na meni, ali treba izmeriti ko je kriv za rezultate izbora. DS je formatirana za vreme koje je prošlo i potrebne su promene u organizaciji za vreme koje dolazi. Ne postoji problem sa motivisanošću članstva, već sa motivisanošću funkcionera DS za te poslove u narednom periodu. Ne verujem u novo cepanje stranke koja je nacionalna institucija izuzetno bitna za budućnost Srbije.(intervju Beti 17. 8. 2012)

Bojan Pajtić - DS očekuju analiza rezultata i temeljna rekonstrukcija. Logično je da svi oni koji nisu na valjan način obavljali svoj posao pre ili u toku izbora, na stranačkoj izbornoj skupštini ostanu bez svojih pozicija. Veoma je važno da se stabilizacija prilika u DS dogodi u narednih nekoliko dana i nedelja. (intervju „Blicu“ 22. 8. 2012)

Povezane vesti: Tadić, Đilas i Pajtić ne mogu zajedno Šta ko kome zamera u DS DS: Šest kandidata za pet mesta potpredsednika Gubitnici da vrate funkcije
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.