PARTIJSKO OGLEDALO: Oslabljena opozicija

Izvor: BKTV News, 17.Sep.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARTIJSKO OGLEDALO: Oslabljena opozicija

Od uvođenja višestranačkog sitema u Srbiji 1990. godine, nikada opozicija nije bila tako slaba kao što je danas. Parlamentarnu i vanparlamentarnu opoziciju leve i desne političke orijentacije čine partije koje su u političkim ciklusima vladale Srbijom od 2000. do 2012. godine. Pojedine partije koje čine današnju parlamentarnu opoziciju čine vlast u Vojvodini i u po nekim jedinicama lokalne samouprave.

Nekadašnja DS se raspršila kao „sapunica” u političkom prostoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Sve je izvesnije da će demokrate izgubiti vlast u Vojvodini, pre svega voljom nekadašnjeg partijskog kolege Borisa Tadića i partnera iz LSV Nenada Čanka. Nekadašnja LDP koja je bila deo vlasti u Beogradu i parlamentarna partija, sada ima status vanparlamentarne opozicije sa izvesnim uticajem u lokalnoj vlasti zahvaljujući političkom avanturizmu lidera stranke Čedomira Jovanovića. Nekadašnja moćna stranka SRS je u teškoj političkoj i organizacionoj krizi. Radikali kao stranka desnice nemaju najblistaviju budućnost. Takođe, DSS proživljava tešku političku agoniju.
Odlaskom sa političke scene dr Vojislava Koštunice došlo je do unutrašnjih političkih borbi koje polako urušavaju ovu partiju. Deo DSS ima uticaj u vlasti Beograda . To je još jedan mogući izvor političke budućnosti ove stranke. Namera visokog funkcionera DSS i biznismena Nenada Popovića je da stvori Srpsku narodnu Stranku realno nema veću perspektivu, ‘sem da pokupi jedan deo pristalica iz DSS i iz SRS. Međutim, ova stranka može ostati u igri jedino kao sićušni politički faktor uz pomoć koalicionog udruživanja sa nekom većom strankom. Izgleda da su političke ambicije porasle i poznatom dramskom piscu Siniši Kovačeviću.
Po svemu sudeći, on će iz okrnjenog „Koštuničinog jata“ političku sreću potražiti osnivanjem Srpskog otadžbinskog fronta. Kako mediji prenose, namera srpskog dramaturga je da formira nekakvu vrstu političkog „kišobrana“ za celokupnu prosvećenu patriotsku opciju u državi i da sabere pojedince i organizacije kojima je bliska otadžbinska ideja. U svakom slučaju, politički prostor je uveliko sužen. Opcija okupljanja političke levice ili desnih partija koje bi se suprotstavile SNS i SPS-u su u periodu od godinu dana preslabe da bi bitnije mogle da promene političku aritmetiku u Srbiji.
Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID Đorđe Vuković kaže: „Kada bi se partije desnice ujedinile, to bi bio blok koji bi imao potencijala. To je oko 20 odsto biračkog tela u Srbiji”. Međutim, ta opcija u sadašnjim uslovima nema mnogo šanse. Samo teški odnosi u Srbiji i raspad vladajuće koalcije i polarizacija politike SNS mogla bi da ojača opoziciju. Izvesno je da premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić čvrsto drži visoki politički rejting.
Slična je pozicija i lidera SPS-a i ministra spoljnih poslova i prvog potpredsednika Srbije Ivice Dačića. Opozicija u globalu, a pre svega DS, NDS i DSS, kao i LDP nemaju ništa novo da ponude biračkom telu od onoga što su pokazale kao parlamentarne i vladajuće partije. Celokupana opozicija u Srbiji danas nema više od 15 odsto biračkog tela. Za narušenu vitalnost demokratije u Srbiji odgovorni su opozicionari koji deluju razjedinjeno i međusobno konfrontirano.
Tomislav Kresović
Predrag Prokopljević
The post PARTIJSKO OGLEDALO: Oslabljena opozicija appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.