Ko će biti u rekonstruisanoj Vladi Vojvodine

Izvor: RTS, 28.Okt.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti u rekonstruisanoj Vladi Vojvodine

U narednih nekoliko dana pokrajinska vlada biće rekonstruisana, najavljuje pokrajinski premijer Bojan Pajtić. O personalnim rešenjima, kaže, još nije bilo reči. Prema najavama, nova većina dobija novog člana – Socijaldemokratsku partiju Borisa Tadića.

Vlast u Vojvodini tema je već godinu dana. Rekonstrukcija Vlade je mesecima predmet razgovora političkih stranaka. Danas je ona za njenog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanje dana

"U narednim danima će doći do rekonstrukcije Vlade", najavljuje predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić.

Razgovori demokrata, LSV-a i partije Borisa Tadića, koja je pozvana da uđe u Vladu, počeli su u julu. O personalnim promenama, koje se pominju u medijima, Bojan Pajtić kaže da se još nije govorilo.

"Te stranke su predložile da njihova participacija bude povećana na nivou pokrajinske vlade i mi se tome ne protivimo, jer je SNS uložio ogromnu energiju u otimanje poslanika DS-u, i drugačiji je odnos poslanika i poslaničkih grupa", navodi Pajtić.

Baš kada je Bojan Pajtić najavio rekonstrukciju, nova-stara većina imala je prvi test. Na dnevni red Skupštine uvršćen je šest godina star predlog LSV-a da se raspravlja o privatizaciji NIS-a i obeštećenju građana Vojvodine.

"Mi tražimo da Vojvodina bude obeštećena tako što će na (račune) APV i lokalne samouprave biti preneto 55 odsto akcijskog kapitala države u NIS-u", kaže Maja Sedlarević iz LSV-a.

Međutim, SVM se protivi tom predlogu. Partija Ištvana Pastora ostala je bez komentara i na najavljenu rekonstrukciju Vlade.

"Mi očekujemo da naši članovi ostanu u Vladi", kaže Šandor Egereši iz SVM-a.

"Očekujemo da se Predsedništvo izjasni kako ćemo se odnositi kada je u pitanju Vojvodina", kaže Miloš Gagić iz Socijaldemokratske stranke.

Opozicija rekonstrukciju vidi kao proces koji će boljitak doneti samo učesnicima, ne i građanima.

"Ako je ova Vlada htela da sprovodi neku kvalitetnu politiku, imala je priliku u prethodnih 14 godina", ističe Đorđe Milićević iz SNS-a.

Opozicija je bila i protiv rebalansa budžeta. Ipak, on je usvojen glasovima poslanika vladajuće većine i četiri poslanika Borisa Tadića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.