Jovanović: Kohabitacija nije nemoguća

Izvor: Glas javnosti, 24.Maj.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Kohabitacija nije nemoguća

BEOGRAD - Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da Srbija mora hitno da dobije vladu, a ako dođe do kohabitacije nikome neće "pasti kruna sa glave" i pozvao lidera DS Borisa Tadića da prekine "ćutanje" jer ga na to obavezuju glasovi koje je dobio.

Jovanović je rekao da očekuje od Demokratske stranke da Srbiji da "ono što jedino u ovom trenutku ima, a to je Tadić, jer u toj stranci nema nijednog političara koji ima tu političku težinu osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << njega, sa svim njegovim slabostima".

Na pitanje da li Tadić treba da bude premijer, Jovanović je rekao da Tadić treba da izađe pred društvo i da umesto "tugovanja i intimnih razgovora sa patrijarhom" razgovara sa svojom strankom i političkim partnerima o poslu koji u Srbiji treba da se uradi.

"Poraz na izborima Borisa Tadića nije njegov lični neuspeh, već problem zemlje na koji DS odgovara ćutanjem, što je izraz nemoći", rekao je Jovanović za TV B92.

On je ocenio da je izborni neuspeh Tadića problem i DS koja je na njemu "parazitirala osam godina", kao i čitavog društva jer je Tadić, kako je rekao, u proteklim godinama "bio i predsednik i premijer i sudija i tužilac i inženjer".

Govoreći o formiranju vlade, Jovanović je rekao da nije najvažnije da li će premijer biti Tadić, Dragan Đilas ili Ivica Dačić, već da li će ta vlada imati podršku društva za ono što bude radila.

"Vladu moramo dobiti pod hitno sa jasnom politikom, sa predsednikom vlade, mandatarom do koga ćemo doći tako što ćemo saopštiti predsedniku Srbije da postoji parlamentarna većina", rekao je Jovanović.

Lider LDP je istakao da je posao daljih evrointegracija zemlje najvažniji i da zato buduća vlada mora da radi na otklanjanju svih prepreka na tom putu, kako bi Srbija dobila i datum početka pregovora.

Navodeći da je politički dogovor DS i SPS između dva kruga predsedničkih izbora racionalan, Jovanović je rekao da eventualna saradnja LDP i SPS u budućoj vladi zavisi od toga šta će ta vlada raditi, ali da je za LDP značajniji odnos sa DS.

"Mislim da je to bio racionalni politički dogovor DS i SPS, ne u trouglu DS, SPS i LDP, nego kroz odnos DS i LDP dogovor na koji smo i mi pristali. Taj dogovor je i danas aktuelniji nego ikad. Šta je tema tog dogovora - razgovor o poslovima koji se u Srbiji moraju započeti", rekao je Jovanović.

On ocenjuje da je i SPS svestan neodrživosti političke platforme sa kojom je nastupao u izbornoj kampanji, i navodi da je spreman da radi i sa Nikolićem, za koga smatra da je dobro postupio kada je odlučio da podnese ostavku na mesto predsednika stranke pošto je izabran za predsednika države.

Jovanović je rekao da kohabitacija ne bi usporila ostvarivanje ciljeva koje bi buduća vlada postavila i da nikome zbog toga ne bi pala "kruna sa glave".

"Ovlašćenja Nikolića kao predsednika su utvrđena Ustavom i zakonima, kao i vlade i neće nam pasti kruna sa glave ako živimo kao Slovenija danas ili Hrvatska u vreme kada je HDZ vodio vladu, a SDP imao predsednika", rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje za koje bi resore LDP bio zainteresovan ukoliko bi bio deo buduće vlade, lider liberala je rekao da je jako važna spoljna politika, ali kao koncept.

"Jako je važna spoljna politika, ali kao koncept. Nikada neću pomisliti da spoljna politika sme da se razvija na način kao pre nekoliko godina... Ako želimo odgovornu spoljnu politiku meni nije mesto u Ministarstvu spoljnih poslova, već čoveku koji je diplomata čitavog veka i koji zna svoj posao", rekao je Jovanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.