Izvor: Danas, 02.Feb.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna kolona i dalje teoretski moguća

U slučaju da Demokratska stranka odluči da na izbore ne izađe na istoj listi sa LDP i SDS, spremna je da sa liderima tih stranaka Čedomirom Jovanovićem i Borisom Tadićem razgovara o što tešnjoj saradnji i sigurnoj postizbornoj koaliciji za vladu.

 Teoretski je i dalje moguće ići u jednoj koloni, ali su za to manje šanse. Takvo je raspoloženje članova Glavnog odbora, a svako rešenje ima svoju logiku. Još se čekaju rezultati istraživanja javnog mnjenja, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će sve tri stranke najverovatnije imati do kraja nedelje, pa će svi parametri za odluku o jednoj ili dve kolone biti jasniji, saznaje Danas od izvora u Predsedništvu demokrata. U LDP su, kako saznajemo, spremni za svaku odluku DS i ostaju pri stavu da ukoliko se na izbore ide u dve kolone, njihov savez sa SDS ni pre ni posle izbora neće da sarađuje sa SNS Aleksandra Vučića. Naši sagovornici kažu da je narednih dana moguć sastanak Pajtić, Jovanović i Tadić.

U LDP i SDS su, kako nam kažu izvori, svesni da većina demokrata, što je pokazala i sednica Glavnog odbora te stranke u nedelju, nije za opciju da se na izbore ide u jednoj koloni, ali su i dalje raspoloženi za razgovore jer konačna odluka još nije doneta. U tom smeru se može tumačiti i izjava Čedomira Jovanovića koji je posle sednice GO DS saopštio da je njegova stranka spremna da nastavi razgovor sa DS "kako bismo se dogovorili oko najefikasnijeg načina nastupa na predstojećim izborima. Nakon našeg prvog sastanka, poruke sa Glavnog odbora DS su doprinos politici međusobne saradnje u borbi za demokratsku Srbiju". Kako je naveo, savez LDP i SDS će "učiniti sve da već na narednom sastanku dođe do rešenja koje mora biti na osnovama zaključaka koje su prihvatile sve opozicione, proevropske stranke, obavezujući se da neće ni pre ni posle izbora sarađivati sa SNS i SPS".

Izvori iz Predsedništva DS još kažu da je za demokrate najvažnije postići dogovor o sinhronizaciji tokom kampanje, nenapadanju i kontroli izbornog procesa, što je kako navode važno i za LDP i SDS.

Predsednik DS Bojan Pajtić, posle sednice GO, za Danas kaže da stranka ostavlja po strani šta misli o kome pojedinačno, jer je prioritet smenjivanje "Vučićevog štetnog režima".

- Procenjivaćemo koji i kakav izlazak je najdelotvorniji. U narednim danima imaćemo pojedinačne sastanke sa više organizacija sa kojima tradicionalno sarađujemo - naveo je kratko Pajtić.

Kako je Danas već pisao, konačna odluka Glavnog odbora DS o izlasku na izbore sa ili bez LDP i SDS biće doneta za par nedelja. Do tada Predsedništvo DS ima ovlašćenje da pregovara i razmatra sve moguće opcije. Iako niko iz stranaka koje pregovaraju zvanično to neće reći ni potvrditi, u sve tri stranke razmišljaju i razgovaraju o tome ko će biti prvi na eventualnoj zajedničkoj listi i koliko će koja stranka imati mesta na tom spisku.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.