Hoće li Karađorđevo ponovo biti mesto novog početka

Izvor: Politika, 17.Jul.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Karađorđevo ponovo biti mesto novog početka

Uoči sastanka sa Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Srbiji, premijer Vučić poručuje da će odnosi Srbije i BiH u budućnosti biti mnogo bolji, te da se nikako neće meriti onim što se desilo u Srebrenici

„Karađorđevo će promeniti imidž i postati simbol jednog novog početka”, tvrdio je pre četiri godine Bakir Izetbegović posle trojnog sastanka sa tadašnjim predsednikom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Borisom Tadićem i turskim predsednikom Abdulahom Gulom. Izetbegović će sledeće srede ponovo biti gost srpskog rukovodstva, tačnije premijera Aleksandra Vučića, i to najverovatnije u omiljenom Brozovom lovištu, u kome su nekada Franjo Tuđman i Slobodan Milošević razgovarali o podeli BiH. Bošnjački član Predsedništva BiH bi možda i ovog puta mogao da izgovori istu rečenicu, budući da bi posle napada na srpskog premijera u Srebrenici novi sastanak u Karađorđevu takođe mogao da označava novi početak.

Vučić ocenjuje da će odnosi Srbije i BiH u budućnosti će biti mnogo bolji i da se nikako neće meriti onim što se desilo u Srebrenici. Dolazak članova Predsedništva BiH u Srbiju važan je za obe države, rekao je predsednik Vlade Srbije u intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine” i istakao da se jedino zrelim političkim razgovorom i dijalogom može raditi na povećanju poverenja i boljoj budućnosti za sve.

„Sve drugo bilo bi potpuno iracionalno”, ocenio je Vučić, najavljujući dolazak kolektivnog predsedništva za 22. ili 23. jul.

Hrvatski član Predsedništva Dragan Čović, koji danas od Mladena Ivanića preuzima poziciju predsedavajućeg kolektivnog šefa države, kaže da podržava inicijativu Vučića za ovaj sastanak i dodaje da članovi Predsedništva treba da odu u posetu Srbiji, „naročito nakon onoga što se desilo tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula”.

On takođe ističe da je u kontaktu sa Vučićem posle napada srpskom premijeru jasno stavio do znanja da osuđuje takav čin. Čović je za sarajevski „Dnevni avaz” rekao i da je istraga o napadu na Vučića u Potočarima neizbežna i potrebna, te da mora biti utvrđeno ko je odgovoran ne samo za ugrožavanje bezbednosti srpskog premijera nego i svih drugih stranih delegacija i prisutnih na komemoraciji.

Kada je o ovom događaju reč, kako kaže, isprepleli su se i neki interesi u vezi sa donošenjem odluka u obaveštajnobezbednosnom sektoru, a on će, ističe, biti protiv takvog načina rešavanja nekih stvari koje slede.

„Ako nekom zvaničniku garantujemo bezbednost, to mora biti čvrsta garancija i ništa je ne sme ugroziti”, poručio je Čović.

Srpski član Predsedništva Mladen Ivanić, koji je prvi prihvatio poziv srpskog premijera da Predsedništvo poseti Srbiju, smatra da će to biti dobra prilika da se neformalno razgovara o napadu na premijera Vučića u Potočarima. Prema njegovim rečima, neko od bošnjačkih političara je morao sve vreme biti uz premijera Vučića tokom komemoracije i na taj način mu dati svojevrsnu zaštitu. Poručujući da će se rado odazvati Vučićevom pozivu, Bakir Izetbegović kaže i da je uveren da napad na Vučića nije bio organizovan, već da je reč o propustima u organizaciji.

Dolazak Ivanića, Izetbegovića i Čovića u Srbiju, američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi vidi kao dobru vest i primer kako region treba da gleda u budućnost. On je, kako prenosi Tanjug, rekao i da je napad na premijera Srbije u Srebrenici bio nesrećan događaj i da to nikako nije bilo dobro, ali da treba gledati napred i sagledati širu sliku. „Mislim da je poseta još jedan primer tog gledanja u budućnost i zbog toga mi je drago da se to dešava”, istakao je Kirbi, dodajući da će „Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i svim zemljama regiona” biti bolje ukoliko uspeju da prevaziđu ono što se dešavalo devedesetih godina i krenu ka boljoj budućnosti.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.