GVOZDENA METLA ZA STRANKE: Posle narednih izbora, mnogi će otići u istoriju

Izvor: Kurir, 21.Avg.2015, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GVOZDENA METLA ZA STRANKE: Posle narednih izbora, mnogi će otići u istoriju

Boris Tadić, Nenad Čanak i Vuk Drašković mogli bi na ovim izborima podeliti sudbinu Čedomira Jovanovića, koji se nakon proteklih izbora našao van parlamenta, i tako postati deo političke istorije

Ukoliko oni na parlamentarne izbore izađu samostalno, neće preći cenzus, govore sva relevantna istraživanja među biračima, a slično mišljenje dele i politički analitičari.

- Kada govorimo o ovim političarima koji su dugi niz godina prisutni na našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << političkoj sceni, mislim da nemaju šansu da pređu cenzus - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, i dodaje da je Rasim Ljajić jedini političar koji je dugo godina aktuealan, a koji će se naći iznad crte.

- Predsednik SDPS-a i aktuelni ministar trgovine, turizma i telekomunikacija će se svakako naći iznad crte, jer je za njega gotovo sigurno da će ići sa Srpskom naprednom strankom - kaže Anđelković, i dodaje da Ljajić ima potencijal i da samostalno nešto uradi.

Sličan stav o političarima koji su dugo godina aktuelni na srpskoj političkoj sceni ima i njegov kolega Đorđe Vukadinović.

- Kada bi izašli samostalno na izbore, to bi bio njihov kraj. Ali većina njih će izaći u okviru nekih koalicija, i tako privremeno produžiti svoj politički život - kaže Vukadinović.

Iako su lideri opozicije u svojim reakcijama spremno dočekali ideju o raspisivanju parlamentarnih izbora, Anđelković smatra da opozicija mora javno da se obraduje izborima, čak i kada ih se plaši.

- Kada je opozicija u pitanju, i DS i SRS imaju šansu da pređu cenzus, ali u to ne mogu biti apsolutno sigurni - smatra Anđelković, i dodaje da je koalicija DSS-Dveri bila blizu cenzusa.

Oni su bili blizu cenzusa, ali se to promenilo jer je DSS ozbiljno narušen unutarstranačkim sukobima, a u Dverima je opšte rasulo - zaključuje Anđelković, i dodaje da misli da formiranje novog DOS-a nije moguće, osim ako se Zapad ne angažuje oko rušenja Aleksandra Vučića.

Foto: FoNet

DS pokušava da pravi novi DOS

Stranke opozicije ovih dana užurbano kombinuju kako će na predstojeće izbore i, po svemu sudeći, čekaju nas nova udruživanja poznatih lica. Najglasniji zagovornik „novog DOS-a“ je DS, a njen lider Bojan Pajtić u tom savezu vidi još stranke Zorana Živkovića, Dušana Petrovića, Veroljuba Stevanovića i Boška Ničića.

- Formiraćemo front stranaka koje su proevropske, opozicione i socijalno odgovorne. To su svi oni koji su podržavali naše proteste protiv režima. Nećemo ulaziti u saveze koji bi omogućili da neka mala stranka uđe u parlament, pa posle izbora ode u koaliciju sa Vučićem - kaže Pajtić.

Saradnju sa demokratama očekuje i prvi čovek Nove stranke Zoran Živković, ali nije baš za „preteranu širinu“ u okupljanju opozicije.

- Jasno je da nema stranaka s istim programima, ali bi one trebalo da budu bliske i s identičnim strateškim ciljevima. Okupljanje svih koji su protiv Vučića baš ne bi bilo logično - dodaje Živković.

Stručnjaci upozoravaju da će birači kazniti pravljenje „novog DOS-a“. Kako objašnjavaju u Cesidu, jasno je da većina opozicionih stranaka mora da pravi neku vrstu saveza, ali da se tu mora biti vrlo pažljiv.

- Saveze treba praviti samo kada stranke čvrsto procene da će u zbiru dobiti više i da, naravno, ta koalicija ima programskog smisla i da deluje suvislo biračima - priča programski direktor Cesida Bojan Klačar.

Još veći problemi za opoziciju nastaće ako izbori zaista budu na svim nivoima, a stranke koje nisu u vlasti nemaju ni infrastrukturu ni novac da se uspešno suprotstave SNS i Vučiću.

Foto: Rojters

Radulović izlazi samostalno

Lider Pokreta „Dosta je bilo” Saša Radulović misli potpuno drugačije.

- Mi ćemo na izbore izaći samostalno, jer nećemo da se ponavljaju stare greške koje su dovele do partokratije i partijske države. U aktuelnom partijskom parazitskom sistemu učestvuju sve stranke, kako u vlasti tako i u opoziciji - upozorava Radulović za „Blic“.

Sanda: Obradović i Glišić ostaju zajedno

Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, rekla je za „Alo!“ da očekuje da će koaalicija koja čini patriotski blok ne samo preći cenzus već i ostvariti daleko bolji rezultat od pukog prelaska. - U DSS-u nema nikakvih unutarstranačkih sukoba, jer su oni koji se nisu slagali sa politikom stranke otišli u SNS ili Novi DSS, koji nije ništa drugo nego prelazno rešenja ka SNS-u. Kada su naši koalicioni partneri u pitanju, verujem da Boško Obradović i Vladan Glišić neće izaći iz patriotskog bloka, uprkos međusobnim sukobima, a to je DSS-u najvažnije - zaključuje Rašković Ivić.

SRS bez Šešelja nema šanse!

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da radikali imaju šansu da pređu cenzus, ali je za njih veoma bitno prisustvo njihovog lidera Vojislava Šešelja.

- Bitno je da on bude u Srbiji, kao i da učestvuje u stranačkim aktivnostima. Bez svog lidera, SRS nema nikakve šanse - navodi Anđelković.

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, juče je izjavio da će ta stranka na predstojeće izbore izaći samostalno kao i dosad.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.