Izvor: TvojPortal.com, 03.Sep.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Jedan ide u istoriju - Tadić ili Đilas?

Izvor:vesti-online  Višemesečna radna tišina u Demokratskoj stranci, prekidana jedino međusobnim javnim nadmetanjima i vrelim medijskim spekulacijama, biće završena uskoro - u subotu, 8. septembra. Za taj dan zakazana je sednica GO, donedavno superiorno vladajuće stranke, a sada najveće opozicione partije u defanzivi.
Do sada je izneto pregršt teza o tome šta se unutar “žutog tabora” dešava, ko je uz koga, ko bi mogao da podnese ostavku, ko koga će da zameni ili smeni. Najavljivano je zlurado čak i novo cepanje stranke.

Izgleda da više neće da šetaju zajedno: Boris Tadić (levo) i Dragan Đilas

Kao Savez komunista Srbije
Sednica 8. septembra, kako pišu beogradske ”Večernje novosti”, sve će to razrešiti. Ona bi, na neki način, mogla da liči na davnu 8. sednicu komunista, kada su se žestoko sukobili i zauvek rastala dva prijatelja, dva kuma - Slobodan Milošević i Ivan Stambolić.
”Večernje novosti”, pozivajući se na izvore bliske stranci, pišu upravo suprotno: rasprava je bila žustra, žestoka, neuobičajeno polemična. Vojvođanski prvak Pajtić, govoreći prvi, direktno je zatražio Tadićevo povlačenje, u interesu stranke. Jer, rekao je Pajtić, uprkos uspesima, “ti si gubitnik”!

Izbori najranije za dva meseca Na sednici Glavnog odbora DS najpre će Boris Tadić predstaviti izveštaj o radu stranke u prethodna tri meseca, a zatim će biti otvorena debata. Vanrednu izbornu skupštinu mogu da zakažu predsednik ili GO, a ukoliko takva odluka bude donesena, ona bi mogla da bude održana najranije za dva meseca, jer je toliko vremena potrebno za pripreme. U tom slučaju, nove organe stranke biralo bi oko 3.000 delegata iz odbora DS širom Srbije.
   
Tadić nije imao nežnosti prema prvim saradnicima: direktno im je rekao da nisu sposobni da preuzmu partiju. Đilasu je pridodao da je “tehnokrata”, a Pajtiću da još nije “politički zreo”. Po svojoj prilici, ni oni mu nisu ostali dužni, pa je gradonačelnik Beograda, najveći dobitnik na poslednjim izborima, sastanak u “Mošinoj vili” napustio ranije.

Šta može da bude ishod novog, javnog nadmetanja?
Zamenik predsednika Dragan Đilas ostaje pri davno iznetom stavu: neće se kandidovati za predsednika, ne želi da bude protivkandidat svom predsedniku. Imajući i poštovanje i zahvalnost prema Tadiću, Đilas je očekivao mirniji rasplet i, pre svega, samopovlačenje donedavnog šefa države. Čak i kada je izrekao jasno prepoznatljivu metaforu o “letnjim odmorima” u “kupaćim gaćama” razmišljao je da još ima prostora za unutarpartijski dogovor i da svi u stranci “ne skidaju gaće”.

Nedavni, tajno održani, a polujavno prepričavani susret na Fruškoj gori, vodeće trojke demokrata - Tadić, Đilas, Pajtić - dao je povoda nekim političkim narikačama da obznane kako je primirje blizu i kako je ojačala pozicija prvog čoveka stranke u odnosu na ostale.
opširnije možete pročitati na ovom linku

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.