Povraćaj PDV-a na bebi opremu

Izvor: B92, 29.Mar.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povraćaj PDV-a na bebi opremu

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je izmenu Zakona o PDV-u koji podrazumeva povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe. Izemna amandmana upućena parlamentu na usvajanje.

Fond B92 je pokrenuo akciju u kojoj je skupljeno više od 180.000 potpisa za promene Zakona o vraćanju PDV-a i ograničenju marži na bebi opremu i hranu.

Peticiju je podržao kompletan državni vrh, javne ličnosti i opozicione stranke. Povraćaj PDV-a se odnosi na mleko u prahu, krevece, hranu za bebe, kolica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stolice za hranjenje, stolice za kola i pelene.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić izjavio je da će biti obezbeđen povraćaj celokopnog PDV-a na navedene proizvode.

Ova mera Vlade Srbije usledila je nakon akcije koju su vodili Fond B92 zajedno sa udruženjem "Roditelj", portalom bebac.com i servisom "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije. Akcija je podrazumevala skupljanje potpisa građana kao podršku za hitnim oslobađanje barem dela troškova na opremu i hranu za bebe.

Peticija je potpisivana u više od 50 gradova u Srbiji, od 2. do 8. marta, a više od 180.000 potpisa predato je predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović i premijeru Mirku Cvetković, a i predsednik Srbije Boris Tadić je tražio od vlade da nađe rešenje za ovaj problem.

Premijer Mirko Cvetković je u pismu dostavljenom direktoru Fonda B92 Veranu Matiću naveo da je vrlo zadovoljan što je na sednici vlade usvojen amandman na izmene i dopune zakona o PDV-u.

"Usvajanjem ovog amandmana biće omogućen povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe svakom roditelju uz fiskalni račun. Smatram da će na taj način pozitivne efekte ovih izmena imati isključivo roditelji s decom. Pozivam Vas da uložimo zajedničke napore kako bi predloženi amandman Narodna Skupština usvojila i kako bi ove izmene zakona što pre stupile na snagu", navodi u pismu premijer Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.