U Borskom okrugu nezaposleno 13.053 lica

Izvor: Bor030.net, 11.Maj.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Borskom okrugu nezaposleno 13.053 lica

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na podrucju Borskog okruga, u opštinama Majdanpek, Negotin, Kladovo i Bor ima 13.053 nezaposlenih lica.

Kako bi se povećalo zapošljavanje uvedeno je deset programa zapošljavanja koji se finansiraju iz republičkog budžeta.

Tokom marta radni odnos zasnovalo je svega 219 lica.

Kako bi se povećao broj osoba u radnom odnosu, Srbija je krajem marta raspisala deset javnih poziva, kaže Sonja Stankovic, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Od deset javnih poziva, četiri su za programe novog zapošljavanja za koje su predviđene dve vrste subvencija.

Prva je za poslodavce, a u zavisnosti od stepena razvijenosti opština u Boru i Majdanpeku iznosi po 150.000 dinara, Negotinu i Kladovu 200.000 dinara, dok se za osobe sa invaliditetom uvećava se za 20 odsto.

“Kod novog zapošljavanja, prvi put imamo novu meru, a to je integracija korisnika socijalne novčane pomoći u svet rada. Poslodavac koji zaposli lice koje prima socijalnu pomoć dobiće svakog meseca refundaciju troškova zarada u iznosu od 10.000 dinara, godinu dana. On je u obavezi da to lice zadrži još 12 meseci bez refundacije”, rekla je Sonja Stanković.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je i dva javna poziva za samozapošljavanje roma i ostalih lica. Uslovi se nisu bitnije menjali u odnosu na prethodne godine, a subvencija je 160.000 dinara, osim za osobe sa invaliditetom za koje je 200.000 dinara.

Prema rečima Sonje Stanković, objavljena su i četiri javna poziva za dodatno obrazovanje i obuku.

To su za ucešce u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca, za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja, zatim za programe stručne prakse u cilju sticanja posebnih znanja i veština, kao i sticanje uslova za polaganje stručnog ispita.

Ona naglašava da očekuje donošenje republičke odluke o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja, što bi trebalo da znači da će biti još aktivnih mera zapošljavanja uz pomoć državnog budžeta.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.