Tradicionalna manifestacija “Skok preko kože” ponovo na borskom fakultetu

Izvor: Bor030.net, 29.Mar.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalna manifestacija “Skok preko kože” ponovo na borskom fakultetu

U okviru proslave Dana studenata na borskom Tehničkom fakultetu ove godine (4. aprila) biće obnovljena tradicija “Skoka preko kože”, manifestacije kojom brucoši ulaze u rudarski “zanat”.

Manifestacija koja je u Boru prvi put održana 1965. godine simbolično predstavlja spremnost budućih inžinjera da budu deo rudarskog sektora i da prihvate hleb sa “sedam kora” kakav jedu rudari.

“Prvi deo manifestacija predstavlja traganje brucoša (ophodara), mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << kandidata za časno zvanje rudara po gradu sa ciljem da pronađu bruc-majstora koji će ih povesti na promociju u zvanje u rudara. “Skok preko kože” je drevna rudarska ceremonija koja je vezana za dokazivanje spremnosti, izdržljivosti i sposobnosti mladih kandidata za rudarsku struku da preskoče okno”, rekao je na dašnjoj konferenciji za medije Radoje Pantović prodekan za finansije.

Miodrag Žikić predsednik organizacionog odbora manisfestacije istakao je da je ova ceremonija važna za očuvanje tradicije i promociju fakulteta.

“Zbog stanja u rudarstvu od 1995. godine nije bio organizan “Skok preko kože”, ali pošto se situacija sada promenila došlo je vreme za obnavljanje manifestacije”, izjavio je Žikić.

Kao deo proslave Dana studenata biće organizovana sportska nadmetanja, višečasovna manifestacija “Skok preko kože”, neizostavne žurke i koncerti kao i “Studentski bal”.

Dan otvorenih vrata Tehničkog fakulteta u Boru biće upriličen 4. aprila kada će potencijalni studenti moći da se upoznaju sa radom ove visokoškolske ustanove.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.