Spaskovski: RTB bez dodatnih ulaganja dostiže preradu pola miliona tona koncentrata

Izvor: Bor030.net, 23.Mar.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaskovski: RTB bez dodatnih ulaganja dostiže preradu pola miliona tona koncentrata

U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor se nadaju da će podići prerađivačke kapaciteta sa projektovanih 400 na 500 hiljada tona koncentrata godišnje. Jedan od raloga za optimizam leži u dobrim rezultatima postignutim od početka godine.

Dnevna prerada 1.402 tone koncentrata i proizvodnja 264 tone anodnog, odnosno 250 tona katodnog bakra i 1.040 tona sumporne kiseline u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << pokazala je (20. marta) da projektovani kapacitet novih pirometalurških postrojenja sa 400 hiljada tona koncentrata godišnje može bez ikakvih modifikacija i dodatnih ulaganja biti povećan na pola miliona tona!

Podizanje projektovanog kapaciteta za 100 hiljada tona koncentrata, odnosno za 25 odsto, oborilo bi režijske troškove za makar 15 procenata, tvrdi generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

“Verujem da se kapacitet nove topionice može drastično povećati! Nova fleš-peć, siguran sam, može da prerađuje 600 hiljada tona koncentrata godišnje, a uz sitne investicije i da dostigne 800 hiljada tona. Potvrdu mogućnosti dupliranja kapaciteta imamo u susednom Pirdopu jer je projektovani kapacitet tamošnje topionice 500 hiljada tona. Bugari su ga najpre podigli na 600 hiljada, potom na 700, a onda i na 800 hiljada tona. Tada su investirali u novu sušaru i sada su na milion tona koncentrata godišnje. Smatram da to možemo i mi, a projektni zadatak povećanja kapaciteta doneo bi nam bolji tok novca (cash-flow). Pritom bi nam podizanje projektovanog kapaciteta za 25 odsto oborilo i režijske troškove za najmanje 15 odsto”, kaže Spaskovski.

Povećanje godišnjeg kapaciteta prerade za 100 hiljada tona podrazumeva preispitivanje i obezbeđivanje svih preduslova za to, a oni, dodaje prvi čovek Basena – postoje.

“Imamo dovoljno prostora za smeštaj sumporne kiseline, dovoljno mesta u elektrolizi i dovoljno tečnog kiseonika. Nedostaju nam lonci za šljaku i to je jedina slaba tačka u ovom trenutku. Ali, u aprilu nam stižu dva, a u maju još dva lonca, pa prepreka za veću preradu nemamo. Uz to, još u februaru smo postigli projektovano iskorišćenje – i vremensko i na metalu – i time dokazali vrhunske performanse novih metalurških postrojenja. Takođe, pokazali smo da sa lakoćom dostižemo projektovani kapacitet prerade od 1.200 tona suvog koncentrata dnevno jer smo još pre mesec dana zabeležili visoko vremensko i iskorišćenje na metalu. Idemo dalje, vreme je da pokažemo da umemo i mi ono što naši susedi u Bugarskoj već rade”, ističe Spaskovski.

Prosečna dnevna prerada je, podsećanja radi, u januaru bila 890 tona koncentrata, pa proizvodnja nije premašivala 170 tona anoda i 880 tona sumporne kiseline. Početkom februara, dnevna prerada ustalila se na prosečnih 1.200 tona koncentrata, a proizvodnja na 230 tona anodnog bakra i oko hiljadu tona sumporne kiseline. Od tada rezultati iz dana u dan bivaju sve bolji, pa aktuelna prosečna dnevna prerada 1.220 tona koncentrata i proizvodnja 240 tona anoda i 1.020 tona monohidrata često ima „pikove“ koji preradu odvedu preko 1.400 tona koncentrata na dan, kao juče, a u novoj fabrici sumporne kiseline se ponekad na dan proizvede i 1.200 tona monohidrata.

Rezultate prerade i proizvodnje u novoj topionici prati i dugoočekivano čisto nebo nad gradom jer je emisija sumpor-dioksida danas daleko ispod dozvoljenih granica. Ekološku komponentu posebno su nedavno pohvalili i nezavisni inženjeri iz Amerike koje je kanadska EDC banka angažovala radi provere opravdanosti njihove kreditne linije. Sveobuhvatna kontrola podrazumevala je proveru tehničko-tehnoloških, ekoloških i ekonomskih aspekata nove topionice.

(Kolektiv / Bor030)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.