Spaskovski: Majdanpek je rudnik budućnosti, država će uložiti u razvoj

Izvor: Bor030.net, 01.Apr.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaskovski: Majdanpek je rudnik budućnosti, država će uložiti u razvoj

Rudnik bakra “Majdanpek” ima rezerve za još ceo jedan vek eksploatacije, iz kojih se može izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata.

Zbog toga za generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoja Spaskovskog to ležište predstavlja rudnik budućnosti.

“Rudnik bakra Majdanpek može da ostvari najveći profit za RTB >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Bor, jer tamo ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu”, izjavio je Spaskovski, prema saopštenju kompanije dostavljenom Tanjugu.

Zato je, po njegovim rečima, strateški zadatak kompanije da planski, projektantski i tehnički otkrije ‘Južni’, a potom i ‘Severni’ revir i što pre dođe do rezervi od 370 miliona tona rude.

Napominje da se iz ukupnih rezervi “Majdanpeka” može izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata što, kako ističe, vredi mnogo milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, ovaj rudnik je dugo neodgovorno vođen, a to ilustruje podatkom da je, pored ostalog, tamo 2009. godine zatekao kop “Južni revir“ sa 20 miliona kubika vode.

U odvodnjavanje i raskrivanje se, dodaje Spaskovski, krenulo odmah, ali se 2014. desila ledena kiša, nedelja dana bez struje i veliko klizište, a sanacija svega toga trajala je punu godinu.

“Rudnik bakra ‘Majdanpek’ je tipičan rudnik u kojem se dugo ‘bunarilo’, ne rudarilo. Tamo mnogo kasni raskrivanje ležišta i zato je država opredeljena…da pomogne RTB-u da što pre dođe do majdanpečke rude i otvori tamošnje kopove”, navodi Spakovski.

Suma od 30 miliona evra pomoći namenjene Majdanpeku, kako dodaje, podrazumeva upravo i pomoć u raskrivanju ležišta, odnosno nabavku rudarske opreme kojom će se taj posao obaviti brzo.

A da bi efikasnost bila na visokom nivou i raskrivanje bilo dinamično, potrebno je nabaviti šest kamiona-dampera, buldožer, bušilicu i bager, ističe on.

Objašnjava da će nove rudarske mašine, pored intenzivnijeg raskrivanja ležišta, doprineti i većoj godišnjoj proizvodnji u Majdanpeku, koja treba da bude 7,2 miliona tona rude, odnosno 20.000 tona bakra.

“To su izuzetne količine zahvaljujući kojima ćemo smanjiti i učešće uvoznog koncentrata u metalurškoj preradi. Sada je odnos domaćeg i uvoznog koncentrata 60 prema 40 u korist domaćeg, a povećanjem proizvodnje u Majdanpeku potrebe nove metalurgije će u potpunosti biti zadovoljene i kapaciteti popunjeni sa najviše 25 odsto uvoznog koncentrata.”

Spaskovski dodaje da nema potrebe da ponavlja da mnogo veću zaradu donosi prerada sopstvenih, a ne tuđih sirovina.

“Zato je ‘Majdanpek’ rudnik budućnosti, rudnik koji sa sadašnjim rezervama garantuje još ceo jedan vek eksploatacije”, zaključio je generalni direktor RTB-a Bor.

(Tanjug)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.