“Siguran glas”- #GlasajZAZdravlje

Izvor: MC Bor, 06.Apr.2016, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Siguran glas”- #GlasajZAZdravlje

Bor, Zaječar, 05. april 2016. godine
“Siguran glas”- podrška osobama sa dijabetesom #GlasajZAZdravlje

 Peticija Dijabetološkog saveza Srbije u Zaječaru
U okviru kampanje „Siguran glas“ koju realizuje Dijabetološki savez Srbije, danas su u centru Zaječara građani potpisivali peticiju podrške osobama sa dijabetesom. Ciljevi ove akcije bili su >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << podizanje svesti o problemima i potrebama osoba sa dijabetesom kao i ukazivanje nadležnim institucijama Republike Srbije na potrebe adekvatnog lečenja i kontrolisanja dijabetesa. Akciju je podržao i predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov, koji je svojim prisustvom ukazao na značaj sprovođenja aktivnosti koje doprinose boljem položaju osoba sa dijabetesom.

Zaječar je nakon Niša, drugi grad u kojem je organizovana akcija glasanja za zdravlje, a kampanja prikupljanja potpisa i ukazivanja na prioritetne probleme osoba sa dijabetesom nastavlja se i u drugim gradovima Srbije.
„Dijabetes je jedna od bolesti koja je u 21. veku u velikoj ekspanziji. Kod nas je peti vodeći uzrok umiranja, a procenjuje se da u Srbiji više od 700.000 odrаslih osoba imа dijаbetes. Kampanjom „Siguran glas“ želimo da upoznamo građane sa potrebama osoba sa dijabetesom i pozovemo ih da svoj glas daju za zdravlje, jer je to zaista „siguran glas“ koji osobama sa dijabetesom može da sačuva i promeni život. Stoga se zahvaljujem građanima Zaječara što su nam se danas priključili u velikom broju i podržali zdravlje.“ – istakao je Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Prikupljanjem 5.000 glasova, Dijabetološki savez Srbije od nadležnih institucija traži obezbeđivanje većeg broja pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom obolelom od dijabetesa, veću dostupnost tračica za merenja šećera u krvi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i uvođenje novih lekova na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji predstavljaju najbolju terapiju za obolele od Tipa 2 dijabetesa.

Preventivni centar Doma zdravlja Zaječar je svim zainteresovanim građanima radio individualnu procenu rizika za nastanak tipa 2 dijabetesa i merenje šećera u krvi, a akciji su se priključili i učenici medicinske škole. Na taj način je još jednom skrenuta pažnja na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i prevencije ove bolesti.

Tokom trajanja kampanje “Siguran glas” biće organizovane različite medijske aktivnosti, skupovi, promo štandovi, javne tribine i druge akcije kako bi se građani informisali o uzrocima nastanka dijabetesa i vidovima lečenja ove bolesti, ali i kako bi se skrenula pažnja javnosti na višestruke probleme sa kojima se osobe sa dijabetesom suočavaju u našoj zemlji.
Svetska zdravstvena organizacija je 2016. godinu posvetila borbi protiv dijabetesa, a 7. aprila, na Svetski dan zdravlja, Dijabetološki savez Srbije će „sigurne glasove“ potražiti u Beogradu.
O nastavku akcije i datumima održavanja u drugim gradovima u Srbiji, Dijabetološki savez će blagovremeno obavestiti javnost.
 
 
Share
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.