Resavica i staklara ne plaćaju račune

Izvor: Večernje novosti, 25.Mar.2017, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resavica i staklara ne plaćaju račune

Koje su sve firme na listi 20 najvećih dužnika za struju i gas u Srbiji. Rudaraski basen "Bor" za kilovate "kratak" 8,35 milijardi dinara RAČUNI najvećih dužnika u Srbiji, među kojima ubedljivo prednjače državne firme, godinama su bile poslovna tajna, ali su od početka godine postali potpuno javni. EPS i "Srbijagas" su se, sporazumom sa MMF, obavezali da svakog meseca objavljuju spisak 20 najvećih dužnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Prva lista, koju su "Novosti" pronašle, pokazuje da neke firme uopšte ne poštuju dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, o nultoj toleranciji na neplaćanje računa. Iako je dogovoreno da nijedna firma neće više dobiti gas ukoliko unapred ne plati ovaj energent, na spisku se jasno vidi da "Srpska fabrika stakla" iz Paraćina u januaru nije platila ni dinar od potrošenog gasa u vrednosti od čak 52,7 miliona dinara za jedan mesec. Mada podaci sa APR pokazuju da je račun paraćinske fabrike u blokadi upravo zbog dugova prema "Srbijagasu", fakture za januar dokazuju da "Srbijagas" i dalje snadbeva SFS energentom, koji ovi ne plaćaju. Gas u januaru nisu platili ni toplane i preprodavci gasa - u Somboru, Loznici i Kovinu. "Srpska fabrika stakla" ne plaća ni struju. Prvog meseca ove godine potrošili su kilovata u vrednosti od 27,3 miliona dinara, koje nisu platili. Račun za struju je u fioku spakovalo i javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". Iako ova firma za normalno poslovanje od države dobija godišnje subvencije, električnu energiju nisu platili u vrednosti od 35,6 miliona dinara u januaru. Većina najvećih dužnika počela je "na kašičicu" da plaća stare dugove, koji se mere milijardama. Tako samo "RTB Bor grupa", odnosno tri spojene firme - rudnici bakra, topionica i "Majdanpek", za kilovate duguju - 8,35 milijardi dinara. Sva tri preduzeća su u januaru preplatila struju i na taj način minimalno smanjila ukupna dugovanja. Na primer, rudnici bakra su napravili dug od 209 miliona dinara, a uplatili su 423 miliona dinara. Sa druge strane, najveći dužnik za gas je MSK iz Kikinde, koji treba da plati zaostale 4,3 milijarde dinara. Ipak, zajedno sa Azotarom, MSK je počeo na mesečnom nivou da plaća obaveze. STARI DUG ŽELEZARE NA listi najvećih dužnika za struju, pored RTB "Bora", jeste i Železara Smederevo. Njen ukupan dug je 4,66 milijardi dinara. Ipak, u januaru ove godine faktura za kilovate bila je svega 6.000 dinara. Razlog je to što je, kada su Kinezi ušli u fabriku, osnovano novo preduzeće, a svi dugovi su ostali u starom. Pošto je "Hestil" kupio imovinu Železare, a ne preduzeće, zaostali računi za struju "zaključani" su u firmi koja ne može nikada da ih plati.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Na kašičicu", ovo su najveći dužnici u Srbiji

Izvor: B92, 26.Mar.2017, 15:23

Beograd -- Koje su sve firme na listi 20 najvećih dužnika za struju i gas u Srbiji. Rudaraski basen "Bor" za kilovate "kratak" 8,35 milijardi dinara...Računi najvećih dužnika u Srbiji, među kojima ubedljivo prednjače državne firme, godinama su bile poslovna tajna, ali su od početka godine postali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.