RTB Bor traži odgovornost zbog pogibije radnika

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB Bor traži odgovornost zbog pogibije radnika

Zbog pogibije jednog radnika u pogonu Rudnika bakra Majdanpek, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je danas zatražilo odgovornost službi zaštite na radu izvođača i podizvođača radova u tom rudniku.

"Zbog tragedije u Rudniku bakra Majdanpek, u kojoj je život izgubio radnik svilajnačkog preduzeća A&D Wood, firme koju je borski ATB FOD angažovao kao podizvođača za poslove rekonstrukcije flotacije, zahtevam suspendovanje odgovornih lica za bezbednost na radu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

On je podsetio da se u Boru tri i po godine gradila nova topionica i fabrika sumporne kiseline, da je na gradilištu bilo i po više od 800 ljudi iz po dvadesetak firmi, a da nije bilo čak ni povreda.

"Bezbednost na radu uvek je u RTB-u Bor imala prioritet nad svim poslovima i rokovima, a tako bi moralo da bude i u svim ozbiljnim preduzećima s kojima RTB Bor sarađuje", kazao je Spaskovski.

Direktor ATB FOD Branko Canković rekao je danas da je s gradilišta "povukao" sve ljude iz svilajnačke firme, odnosno obustavio sve radove koje je izvodila firma "Wood".

On je rekao da je "rudarski inspektor danas posetio gradilište, i iz njegovog izveštaja se vidi da su svi u ovom poslu preduzeli neophodne mere zaštite".

Canković je naglasio da je do nesreće došlo na mestu koje je označeno kao "radno mesto sa povišenim rizikom, gde je zabranjen prolaz, ali ne bismo da prejudiciramo kako je do tragedije došlo, sve dok izveštaj ne sačini rudarski inspektor".

Nakon izdvajanja iz RTB-a Bor, FOD je bio u sastavu austrijske kompanije Atec Industries, a sada je u vlasništvu kineskih biznismena.

Radnik firme "Wood" Radoš Ristić (57) iz Blaca juče je oko 13 sati u pogonu "Folotacija" Rudnika bakra Majdanpek pao s platforme visoke četiri metra i poginuo.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.