Predstavnici svetskih kompanija i banaka posetili RTB Bor

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici svetskih kompanija i banaka posetili RTB "Bor"

Na čelu sa direktorom EBRD-a u Srbiji Danijelom Bergom, Rudarsko-topioničarski basen Bor posetila je delegacija visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka. Ros Lund iz britanskog Ministarstva za međunarodnu trgovinu rekla je da će vlada te zemlje sa zadovoljstvom pomagati projekte poput nove topionice u Boru.
Gosti iz 12 zemalja sveta su u društvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << generalnog direktora RTB-a "Bor" Blagoja Spaskovskog, razgledali novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, saopšteno je iz te kompanije.

Osim rude, čije su sigurne rezerve u ovom trenutku procenjene na milijardu i 355 miliona tona, RTB je svoju budućnost osigurao i u novoj, najboljoj dostupnoj tehnologiji. Uz veliku pomoć i nesebičnu podršku Vlade Srbije izgrađene su nova topionica i nova fabrika sumporne kiseline, naveo je Spaskovski.
"Nova metalurška postrojenja danas rade odlično i ostvaruju dizajnirane parametre. Donela su nam čisto nebo i unapređenu zaštitu životne sredine, poboljšanje organizacije rada i viši kvalitet svih segmenata poslovanja, naročito bezbednosti na radu", rekao je gostima iz inostranstva Spaskovski, dodaje se u saopštenju RTB-a.
Spaskovski je gostima iz sveta detaljno objasnio i kako su i koliko dugo građena nova metalurška postrojenja u Boru.
Kako je naveo, nova topionica izgrađena je pre dve godine. "Reč je o 'fleš-smelting' tehnologiji topljenja, a od nje su danas bolje samo 'micubiši' tehnologija, koja je i dvaput skuplja, kao i 'dabl fleš-smelting'", objasnio je Spaskovski.
"RTB 'Bor' poseduje najsavremeniju tehnologiju u delu topljenja, ali ne i u delu konvertovanja. Proizvodimo 65 odsto sopstvenog koncentrata, a preostalu količinu uvozimo i uslužno prerađujemo. Na domaćem koncentratu imamo dobru zaradu, a sa uslužnom preradom pokrivamo troškove prerade i tu je zarada znatno manja. Zato kompanija mora da pronađe strateškog partnera", rekao je Spaskovski, ističe se u saopštenju.
Direktor EBRD banke u Srbiji Danijel Berg smatra da je RTB "Bor" od velike važnosti za Srbiju jer ona ima koristi od onoga što se ovde radi.
Dodao je da mu se posebno mi se dopalo to što se vodi računa o okolini, jer je veoma teško voditi ovakvu kompaniju bez štetnog uticaja na životnu sredinu.
"Govorili ste o narednih 100 godina budućnosti kompanije, pa se nadam da ćete pronaći dobrog partnera sa kojim ćete, u njenu korist, moći da pronađete zajednički jezik. Želim vam svu sreću u pretvaranju onoga što vam je priroda dala, rudu bakra, u korist za kompaniju i državu, rekao je Berg.
Ros Lund iz Ministarstva za međunarodnu trgovinu Vlade Velike Britanije istakla je da je potpuno sigurna da srpska industrija rudarstva ima svetlu budućnost.

"Veoma smo zadovoljni našom misijom u Srbiji. Ove nedelje je u poseti Beogradu bilo 15 britanskih kompanija, sreli smo se i razgovarali sa inostranim firmama koje ovde rade istraživanja, ali i sa puno lokalnih kompanija, navela je Lundova.
Napomenula je da je impresionirana onim što se događa u rudarskoj industriji ovde i da je posebno zahvalna RTB-u "Bor" jer je "oduševljena novom tehnologijom koju primenjuje".
Lundova je rekla da će Vlada Velike Britanije sa zadovoljstvom pomagati projekte poput nove topionice u Boru. "Sigurna sam i da Britanska izvozno-razvojna banka može da ponudi bolje uslove kreditiranja od onih koje RTB-u daje kanadska EDC banka", zaključila je Lundova.
Gosti RTB-a razgledali su i flotaciju "Veliki Krivelj" i popili kafu u jamskom kafiću (400 metara ispod zemlje).
Poseta RTB-u "Bor" realizovana je u sklopu Evropske konferencije o rudarstvu i geološkim istraživanjima koja se u Srbiji održavala od 14. do 16. juna, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Direktor EBRD banke: RTB Bor od velike važnosti za Srbiju

Izvor: Blic, 17.Jun.2017

Rudarsko-topioničarski basen Bor posetila je delegacija visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka na čelu sa direktorom EBRD banke u Srbiji Danielom Bergom...Gosti iz 12 zemalja sveta su, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije, razgledali flotaciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.