Pitanje opstanka: RTB smanjuje broj zaposlenih

Izvor: Bor030.net, 09.Feb.2016, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje opstanka: RTB smanjuje broj zaposlenih

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor mesečno treba da uštedi 1,1 milion dolara na normativima, ali i isto toliko para na najnepopularnijim merama štednje – troškovima zarada.

Efekti oštrih restriktivnih mera štednje koje su u RTB-u Bor na snazi od početka ove godine biće 25 miliona dolara. Za toliko kompanija treba da smanji materijalne i operativne troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << i na taj način proba da ublaži posledice pada cene bakra na svetskom tržištu. U isto vreme, RTB treba da održi proizvodni kontinuitet i tako obezbedi neophodna likvidna sredstva.

U nemilosrdnu borbu smanjenja svih troškova menadžment borske kompanije je ušao polovinom prošle godine, čim je cena bakra na berzi počela naglo da pada, a štednjom na svim nivoima tada je sačuvano četiri miliona dolara.

Program mera štednje u RTB-u je početkom 2016. inoviran, postao je kompleksniji i rigorozniji pa, po njemu, kompanija treba mesečno da uštedi 1,1 milion dolara na normativnim troškovima, ali i isto toliko para na troškovima zarada.

“Efektima koje smo ostvarili po osnovu smanjenja jedinične potrošnje normativa možemo da budemo zadovoljni jer ta potrošnja danas nije veća od one u svetskim kompanijama. Borba sa troškovima je frontalna i to “oči u oči”. Najteža je, ali takođe neminovna, ona mera koja se odnosi na troškove zarada“, izjavio je Blagoje Spaskovski.

To podrazumeva socijalni program i za sada se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz otpremninu prijavilo 146 radnika. Sledeći korak je krajnje human pristup koji podrazumeva da svi oni koji imaju 39, 40 i više godina radnog staža, uz otpremninu, njih 510, trajno napuste posao i sa primljenom naknadom sačekaju ispunjenje uslova za penziju. Ovu ideju podržala je i Vlada Republike Srbije.

“Ideja je da ljudi nakon toliko godina provedenih u RTB-u ne napuste radno mesto nezadovoljni i zato je izuzetno važno da se sve izvede i sprovede onako kako je programom štednje definisano i potvrđeno odlukom najvišeg organa upravljanja kompanijom”, kaže generalni direktor RTB-a Bor.

Blagoje Spaskovski dodaje da će nezadovoljni biti jedino oni koji budu proglašeni tehnološkim viškom, oko 140 radnika.

“To je ta treća kategorija koju ne možemo izbeći, pa ne kazati da u RTB-u ima i neradnih ljudi, onih koji koriste opijate, alkohol i onih koji su, recimo, 30 dana bolesni, pa jedan dan zdravi, pa opet mesec dana bolesni. Za takve nema mesta ni u jednoj kompaniji, pa ni kod nas i za njih je primeren termin “otkaz”. Svi drugi moraju biti zadovoljni, naročito oni koji imaju 39 i 40 godina staža”, rekao je Spaskovski.

Proizvodni radnici, oni na liniji stvaranja bakra – od prve bušotine do katode – ove mere neće ostetiti na svojoj koži. Niti će biti pomerani sa svojih radnih mesta, niti će im plata biti smanjena. Onima pored njih – u upravama, tehničkim pripremama, direkcijama, dakle režijskom kadru – plate će biti smanjene.

U kompaniji se na prinudnom odmoru trenutno nalazi blizu 250 radnika. Njima sleduje 60 odsto od zarade.

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.