Osvojila drugo mesto na seminaru koji nije akreditovan

Izvor: Bor030.net, 18.Jan.2016, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojila drugo mesto na seminaru koji nije akreditovan

Učesnici onlajn seminara Obrazovno kreativnog centra (OKC), borskog udruženja prosvetnih radnika, već treće godine zaredom osvajaju druga mesta na konkursima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) “Saznali na seminaru primenili u praksi“, a neverovatno je što je nagradu za 2. mesto 2015. godine dobila učesnica sa seminarom koji nije bio akreditovan.

OKC se bavi unapređenjem obrazovanja i vaspitanja i podizanja svesti za kvalitenijim obrazovnim sistemom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << />
“Stručno usavršavanje nastavnika oduvek je diskutabilna tema. I to iz mnogo uglova. Znam da sve institucije beže od ove teme, ali nekako je to zapalo ZUOV-u, koji se tu teško snalazi. Stručno usavršavanje je diskutabilno po mnogim osnovama i stvarno treba jak dijalog svih faktora kako bi ovaj segment našeg rada bio kvalitetan, jer bez toga nema kvalitetnih nastavnika, a ni kvalitetne nastave”, ističe Zoran Milojević, osnivač OKC-a.

OKC seminari u prethodnom ciklusu nisu prošli akreditacionu komisiju ZUOV-a u Srbiji. Zvanična obrazloženja se zasnivaju na Pravilniku o stručnom usavršavanju koji tada nije u sebi imao pravila za onlajn seminare, ali je komisija isto gledala na seminare u učionici i one preko interneta.

Međutim, OKC nije odustao od tih seminara i ponudio je nastavnicima koji su pohađali seminare, neakreditovane i sami plaćali kotizaciju. To je dokaz da i te kako ima nastavnika koji znaju šta je stručno usavršavanje, koji su svesni da oni treba da stanu ispred učenika, a ne lokalna samouprava koja treba to da plati.

“ZUOV pokušava na nakoliko načina da motiviše nastavnike da se stručno usavršavaju, kao i autore seminara da prave što kvalitetnije seminare. Jedan od tih načina je konkurs za nastavnike “Saznali na seminaru primenili u praksi” na kome mogu da pokažu šta su naučili na seminaru i kako su to primenili u svom radu”, napominje Milojević.

Učesnica prošlogodišnjeg onlajn seminara “Nastava u oblaku”, Zorana Matićević iz III beogradske gimnazije, profesor društvenih nauka, osvojila je drugo mesto za rad “Upitnik u oblaku”.

“Posebno, ako pogledamo ove seminare videćete da su tri nagrade otišle OKC seminarima i to tri puta nagrade za drugo mesto. A jedan od najvećih paradoksa je što je nagradu za 2. mesto 2015. godine dobila učesnica sa seminarom Nastava u oblaku, koji nije akreditovan”, navodi Zoran Milojević.

(skolskidnevnik.net / Bor030)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.