Na prodaju 13 preduzeća iz Borskog  okruga

Izvor: Akter, 20.Avg.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju 13 preduzeća iz Borskog okruga

Među 502 preduzeća za koja je Agencija za privatizaciju objavila javni poziv za prodaju, nalazi se 18 preduzeća iz istočne Srbije - 13 iz Borskog i pet iz Zaječarskog okruga

Neka od ovih preduzeća nalaze se u procesu restrukturiranja, a druga, poput borskog "Centroistoka", već su bila predmet privatizacije, koja je zbog zakonskih problema poništena.

Jedno od preduzeća koje se prvi put pojavljuje u procesu privatizacije je AD "Teretni transport >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Bor", koje je od 2010. godine u procesu restrukturiranja i jedno je od svega pet auto-transportnih preduzeća koja su ponuđena na prodaju.

"Mi smo već dobili nalog od Agencije za privatizaciju da dostavimo popis imovine i procenu imovine i kapitala na dan 31. decembar 2013. godine, i da ih predamo najkasnije do 29. septembra. Počeli smo da pripremamo kompletnu dokumentaciju, jer i preduzeću odgovara da se restrukturiranje napokon završi i da se privatizujemo na pravi način", rekao je Tanjugu direktor AD "Teretni transport Bor" Zvonko Petalinkar.

On je naveo da se ovaj kolektiv bavi prevozom robe u drumskom saobraćaju, ima 85 zaposlenih, 26 registrovanih teretnih vozila za drumski prevoz, 24 priključna vozila, dva putnička vozila i objekte za njihovo održavanje.

Petalinkar je naveo da je od osnivanja "Teretni transport" sam ostvarivo prihode i da očekuje da tako bude i posle privatizacije.

Prema njegovim rečima, od 2010. kada je poceo proces restrukturiranja, nije bilo subvencija države, a većina dugovanja koje preduzeće ima je preme državi, od čega su najveci deo kamate na neplaćene poreze do 2005. godine.

"Osnovni dug za porez na promet, koji je najveći, iznosi približno 37 miliona dinara, a kamata je još sedam miliona. Dug prema lokalnoj samoupravi iznosi devet miliona, od cega je dva miliona osnovni dug, a ostalo je kamata", precizirao je direktor AD "Teretni transport Bor".

Po zakonu o mirovanju duga, naveo je Petalinkar, zahvaljujući redovnoj uplati poreza, preduzeću je u 2013. godini otpisano više od 200 miliona dinara kamate, tako da potencijalni kupac može da dobije preduzeće sa razumno malim dugovanjima.

On je rekao da u dokumentaciji, koja bude predata Agenciji za privatizaciju, svi podaci moraju da budu tačni jer je za odgovorno lice, za davanje netačnih podataka, po novom zakonu predviđena, osim novčane, i kazna zatvora.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Novi Pazar: Na prodaju i dve televizije

Izvor: Blic, 20.Avg.2014

Na listi od 502 preduzeća za koja je Agencija za privatizaciju raspisala javni poziv za prodaju, nalazi se pet preduzeća iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, među kojima su i dve televizije...Na listi od 502 preduzeća za koja je Agencija za privatizaciju raspisala javni poziv za prodaju, nalazi se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.