Krkobabić u Boru: Broj stanovnika borskog okruga smanjen za trećinu, potrebna nova regionalna politika

Izvor: Bor030.net, 19.Jul.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić u Boru: Broj stanovnika borskog okruga smanjen za trećinu, potrebna nova regionalna politika

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da su našoj zemlji potrebna nova regionalna razvojna politika, podsticanje slabo razvijenih krajeva i udruživanje ljudi u poljoprivredi.

Krkobabić je, tokom posete Boru, istakao da je ujednačeniji razvoj Srbije posebno važan za okruge kakav je Borski, u kojem je samo od 1991. do 2011. godine broj stanovnika smanjen čak za trećinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << uz ocenu da zadrugarstvo ovde može da bude mnogo razvijenije.

On je podsetio na to da je u Negotinu 1899. godine osnovana Negotinska zemljoradnička zadruga za štednju, prva u istočnoj Srbiji, kao i da je nakon Drugog svetskog rata u Borskom okrugu bilo više od 110 zadruga, a danas ih je svega 16, i to četiri u Boru, dve u Kladovu, jedna u Majdanpeku i devet u Negotinu.

Vlada Srbije će, kako je najavio, u naredne tri godine u osnivanje novih i revitalizaciju postojećih zadruga uložiti 25 miliona evra, a do kraja ove godine, u eksperimentalnoj fazi, 200 miliona dinara.

Načelnik Borskog okruga Miroslav Knežević i predsednici opština Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo istakli su da je namera Vlade Srbije da uloži sredstva u obnovu zadrugarstva velika razvojna šansa za Borski okrug.

Krkobabić je posetio i zemljoradničku zadrugu “Timok” u Šarbanovcu, kao i poljoprivredno gazdinstvo Novice Velkanovića.

Poseta Borskom upravnom okrugu realizovana je u okviru sprovođenja Programa podrške merama ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

(www.srbija.gov.rs)

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.