Izložba slika Lazara Vozarevića u Boru

Izvor: Bor030.net, 08.Feb.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Lazara Vozarevića u Boru

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru u toku je izložba slika Lazara Vozarevića, koja će biti otvorena do kraja februara.

Foto: Muzej rudarstva i metalurgije

Iz Legata jednog od najistaknutijih srpskih modernističkih slikara druge polovine 20. veka u galeriji borskog Muzeja predstavljena su dela iz različitih stvaralačkih faza tog umetnika.

Borska publika dobila je priliku da vidi izuzetno vredne slike zahvaljujući dobroj saradnji muzeja iz Bora sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << galerijom “Lazar Vozarevic” iz Sremske Mitrovice.

“Ostvarili smo izuzetnu saradnju sa galerijom “Lazar Vozarević” iz Sremske Mitrovice i kao proizvod te saradnje urađena je ovo izložba slika koju smo mi, u dogovoru sa njima, nazvali “Legat Lazara Vozarevića”.

Veliko mi je zadovoljstvo da slike ovako poznatog umetnika predstavimo i u Boru.”, kaže za Tanjug Suzana Mijić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Postavku izložbe u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru čini deo stvaralaštva Lazara Vozarevića, najznačajnijeg umetnika srpske savremene likovne scene, koji je spajajući modernu i srednjiovekovnu umetnost, uspeo da stvori autentična dela, prepoznatljiva i u svetu.

“Gledajući dela Lazara Vozarevića prvi utisak su kubizam i Pikaso. Međutim, Vozarević je uspeo da shvati suštinu naše kulture i uspeo da je prevede na moderan jezik”, kaže istoričar umetnosti Danijela Matović.

Za njega slikati znači misliti i to posebno dolazi do izražaja u drugoj fazi njegovog umetničkog rada kada se okreće novim pravcima u modernoj umetnosti i u svoja dela uvodi figuru, smatra Matović.

“Vozarević je uspeo da se svojim senzibilitetom izdvoji od svih ostalih umetnika sa ovih prostora.”, naglasila je Matović.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.