Dobrodošli u Srbiju: Ukus kafe na 400 metara ispod zemlje

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2017, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrodošli u Srbiju: Ukus kafe na 400 metara ispod zemlje

U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gde se već više od 100 godina kopa ruda bakra, u već iskorišćenom otkopu, Rudarsko-topioničarski basen Bor uredio je "kafić".

U delu gde se nalazi "kafić", površine 65 kvadratnih metara, u steni je uklesana pećina, postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, namešteni stolovi i klupe i mini šank, a tiho se čuje i "Rudarska himna".

Temperatura vaduha je oko 18 stepeni Celzijusa, kako leti, tako i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zimi, a za dogrevanje je, pored čaja i kafe koji mogu da se popiju u kafiću, instaliran i kalorifer.

Na "zidovima" su bakrorezi koji prikazuju rudare (radovi pokojnog borskog umetnika Franje Umbehenda), a tu su i stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, table sa napisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj jami.

- RTB Bor je ove godine odlučio da obogati i onako primamljive turističke potencijale Bora, jednom nesvakidašnjom ponudom. Reč je o takozvanom industrijskom turizmu, u okviru koga će posetiocima biti omogućena poseta vidikovcu na starom površinskom kopu, odakle se otvara panoramska slika grada i dela Topionice, zatim safari staza po terasama tog borskog napuštenog kopa, i na kraju poseta kafiću u borskoj jami, na dubini od 400 metara gde se može popiti kafa, sok i steći nesvakidašnji osećaj, verujem jedinstveni u regionu - rekla je potparol RTB-a Bor Gorica Tončev Vasilić.

Tončev Vasilić dodaje "da se tu, u hodniku nalazi i bušeći čekić da bi se pokazalo kako se buši i uopšte radi u rudniku".

- Sve to dodatno oplemenjuje taj prostor i čini ga svojevrsnom muzejskom postavkom - rekla je ona.

Kafić je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj "hleb sa sedam kora“.

Do kafića se stiže za par minuta jamskim liftom, koji turiste spušta na dubinu od 400 metara.

Lift je prostran i može da primi 50-ak ljudi, taman koliko vozi jedan turistički autobus.

Pošto je reč o servisnom vertikalnom oknu sa ulaznom vetrenom strujom, ovaj deo 11. horizonta ima, prirodno provetravanje, pa se i duboko pod zemljom diše kao napolju.

U planu je instaliranje video-bima sa projektorom na kome bi gosti kafića, uz piće i "čašicu razgovora" sa rudarima, mogli da pogledaju i film o radu u Borskom rudniku.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.